Viorica Dăncilă e terminată, iar PSD ar putea deveni istorie după rezultatul dezastruos de la alegerile europarlamentare. Social democrații sunt puși în fața faptului împlinit. Călin Popescu Tăriceanu și Victor Ponta vor să-I oblige pe cei de la PSD să susțină un candida unic la alegerile pezindețiale și acestă să fie șeful ALDE.

Viorica Dăncilă are alte planuri: candidat unic al PSD sau, cel mult, alianţă cu ALDE, dar fără Ponta. Urmează negocieri între cele trei tabere. Tăriceanu și Ponta au avut însă deja negocieri și vor să-I impună un singur candidat lui Dăncilă. Potrivit unor surse politice, Ponta ar fi dispus să-l susţină pe liderul ALDE în cursa electorală, deşi a anunţat că ProRomânia va avea candidat propriu: Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educaţiei. Planul gândit de Ponta şi Tăriceanu e să o forţeze pe Viorica Dăncilă să susţină un candidat comun al celor trei partide: PSD-ALDE-ProRomânia.

Deși a pierdut rușinos la europarlamentare și ALDE nu a trecut pragul, Tăriceanu speră să intre în turul doi la prezidenţiale dacă va fi sprijinit de PSD şi de ProRomânia. Ponta n-ar avea nimic de pierdut prin susţinerea lui Tăriceanu, anunță adevarul.ro.

Premierul a comandat un sondaj de opinie în care sunt testaţi candidaţii PSD, ca variante individuale, dar e măsurată şi o candidatură comună cu ALDE. Ipoteza unei alianţe cu ProRomânia nu a fost luată în calcul de Viorica Dăncilă, care a fost critică în dese rânduri de Victor Ponta. „Avem sondaje de opinie şi pe măsură ce vom primi aceste sondaje vom vedea ce formula îmbrăţişăm“, a comentat premierul.

Eugen Teodorovici, senatorul Şerban Nicolae şi deputatul Liviu Pleşoianu, ultimul fiind extrem de apreciat la Congres, sunt unii dintre oamenii măsurați de PSD în sondaje. „În politică trebuie să existe democraţie, poţi să negociezi cu orice partid. Nu putem să îngrădim dreptul unui partid de a discuta cu alte partide politice“, a mai spus Dăncilă.

Premierul nu apare printre variantele încercate de PSD pentru alegerile prezidenţiale, ci doar în sondajul care măsoară cota de încredere a liderilor de partid. „În ceea ce priveşte candidatura mea la prezidenţiale am spus că nu vreau să candidez, dar voi susţine persoana cea mai bine cotată în sondaje. Voi fi alături de candidatul sau candidata pe care o vom avea, în fiecare moment. Eu cred că un preşedinte de partid poate ajuta mult mai mult candidatul“, spunea Viorica Dăncilă, conform sursei citate.