Jurnalistul Ion Cristoiu a atras atenția, într-un amplu material în evz.ro, că hotărârea CCR privind completurile de trei judecători are un efect periculos pentru PSD. Aceasta este de părere că se creează premisele pentru adversarii politici să întrețină pentru opinia publică diversiunea revenirii lui Liviu Dragnea în politică.

Cristoiu a pornit de la o afirmație făcută de un apropiat al lui Liviu Dragnea, respectiv Doru Bușcu, apreciind că acesta a vrut să semnaleze că decizia CCR privind completele de trei va duce la eliberarea lui Liviu Dragnea.

„Asta am susținut și eu pe unde am putut, adăugînd un alt mare adevăr:

Că, și dacă ar ieși mai devreme sau mai tîrziu, Liviu Dragnea n-ar putea reveni în politică.

(…)

Spre deosebire de Doru Bușcu, eu nu cred că actualii lideri ai PSD, în frunte cu Viorica Dăncilă, au avut o clipă emoții după decizia CCR că Liviu Dragnea s-ar întoarce. Știau că așa ceva e imposibil, atît din punct de vedere juridic, cît și din punct de vedere politic. Unii, precum Viorica Dăncilă, care fuseseră în complot sau măcar informați de complot, știau că și dacă ar fi fost posibil din punct de vedere juridic, revenirea din punct de vedere politic ar fi fost imposibilă.

Decizia CCR privind completele de trei n-are nici un efect juridic în ce-l privește pe Liviu Dragnea. (…) N-are nici un efect politic nici în privința revenirii lui Liviu Dragnea în politică. Are însă un efect politic sau s-a contat pe acest efect politic în privința revenirii pe scena publică a fantomei lui Liviu Dragnea”, a explicat Cristoiu.

El a atras atenția că lideri ai Opoziției, dar și presa pro Iohannis s-au grăbit s-o prezinte ca fiind în favoarea lui Liviu Dragnea.

„La emisiunea de la Mediafax am semnalat că Decizia CCR nu ajută din punct de vedere politic PSD. Nici una dintre persoanele invocate ca beneficiare ale Deciziei nu fac parte din structurile guvernamentale sau din cele de conducere ale PSD. Prin urmare, reluarea proceselor la nivel de instanță de Fond pentru toți cei care beneficiază de decizie nu are nici un efect pozitiv asupra PSD.

Decizia în ansamblu are însă un efect periculos pentru PSD. Ea dă posibilitate- așa cum s-a văzut deja PNL și lui Klaus Iohannis să cultive Diversiunea Revenirea lui Liviu Dragnea. Sînt semnale că, manipulate sau nu, unele instituții vor depune eforturi pentru a întreține în opinia publică diversiunea revenirii lui Liviu Dragnea. Din nefericire, la reușita acestei diversiuni contribuie și lideri actuali ai PSD. Mihai Fifor, recent ales secretar general al PSD, a declarat la Antena 3: ”Decizia CCR este cutremurătoare. Vrem ca Liviu Dragnea să fie puternic și să fie eliberat”. Declarația a urmat campaniei declanșate de apropiați ai lui Liviu Dragnea pentru eliberarea acestuia din închisoare. Intervenția poate fi explicată prin temerea noii conduceri că adversarii din PSD ar putea invoca o așa numită complicitate a echipei Viorica Dăncilă la scoaterea din jos a lui Liviu Dragnea.

După opinia mea, intervenția lui Mihai Fifor a fost o dovadă de iresponsabilitate politică. Orice agitație pe tema eliberării lui Liviu Dragnea îi dă lui Klaus Iohannis muniția necesară pentru a se erija din nou în salvatorul națiunii amenințate de Penali, iar Opoziției posibilitatea de a dobîndi capital politic, fără să facă nimic. Deși Liviu Dragnea n-are cum să revină pe scena politică, Diversiunea – sub semnul Totul pentru cel de-al doilea mandat la lui Klaus Iohannis – va crea așa-zisul pericol numit Liviu Dragnea. Fără ca Liviu Dragnea să iasă de la închisoare, așadar, fără a-i fi de vreun folos, Operațiunea va readuce PSD la condiția ideală pentru Opoziție, de pericol pentru Justiția din România. Asta în condițiile în care PSD se străduiește să evite revenirea la această ipostază. Cu toată stima pentru Liviu Pleșoianu, pentru Codrin Ștefănescu, nu-și dau ei seama că fac jocurile adversarilor PSD, fără a-i fi de nici un folos deținutului politic Liviu Dragnea? Cît despre noua conducere a PSD, cu toate riscurile morale ale acestei atitudini, se impune evitarea cu orice preț a vorbelor și faptelor în stare a fi folosite de Opoziție și de Klaus Iohannis în Diversiunea Revenirea lui Liviu Dragnea”, a punctat Cristoiu.