Viorica Dăncilă pare să aibă zilele numărate atât în interiorul PSD, cât și în fruntea Guvernului. După ce Tăriceanu a anunțat că rupe coaliția de guvernare, Dăncilă a mai primit o lovitură. Aceasta vine tocmai din SUA.

Procurorul General al SUA, William Barr, a invitat-o pe Ana Birchall, ministrul Justiției din România, la Washington, în septembrie. Este vorba despre un comunicat al Departamentului de Justiție american. Anunțul a fost făcut exact în timp ce Viorica Dăncilă a trimis la Palatul Cotroceni nominalizarea Danei Gîrbovan pentru portofoliul Justiției.

Potrivit comunicatului Departamentului de Justiție, Procurorul general al SUA i-a transmis invitația Anei Birchall chiar luni. ”Departamentul de Justiție al SUA a lucrat îndeaproape cu Ana Birchall și o vede ca pe un partener vital și de încredere în lupta împotriva corupției. Prezența sa în fruntea Ministerului Justiției a venit într-o perioadă vitală pentru România, în care controversele au ridicat întrebări legate de angajamentul României față de valorile statului de drept și au redus încrederea publică și au generat îngrijorări crescânde în rândul comunității internaționale. Sub conducerea lui Birchall, România poate să devină din nou exemplu în regiune pentru progresele luptei anti-corupție”, se arată în comunicat.

Dăncilă a decis să o îndepărteze pe Ana Birchall de la justiție și să o propună pe Dana Gîrbovan.