Întrebat dacă Guvernul are în acest moment o estimare a banilor care se vor strânge din acciză, Şova a răspuns: "Nu ştiu să vă spun în acest moment. Miercuri o să avem în şedinţa de Guvern o estimară făcută de Ministerul de Finnaţe şi atunci o să ştim cu toţii cifra exactă".

Şova: Nu avem decât mijloace politice pentru a ne asigura că din banii din acciză vor face drumuri

Ministrul Transporturilor, Dan Şova, a fost întrebat, luni, ce modalităţi vor fi folosite pentru a exista certitudinea că banii proveniţi din acciza de 7 eurocenţi se vor duce către construcţia de noi drumuri, el precizând că nu există la dispoziţie decât mijloace politice pentru a face acest lucru.

"Nu avem la dispoziţie decât mijloacele politice pentru că, după ce banii intră în bugetul general consolidat, normal că există o evidenţă a încasărilor pe fiecare venit şi încasările din acciză, aşa cum a spus şi premierul, trebuie să se decidă anual de către Guvern împreună cu Parlamentul care sunt tronsoanele de autostradă care se finanţează", a răspuns Şova.

Premierul Victor Ponta a fost întrebat, totodată, unde merg banii proveniţi din acciză, el precizând că aceştia vor fi direcţionaţi către bugetul de stat.

"O să mai precizez de o mie de ori, sau de o mie cinci sute de ori, până când vor înţelege şi cei care nu vor să înţeleagă. Toţi banii pe care statul îi încasează se duc în cele două bugete, fie că e vorba de bugetul de stat, fie că e vorba de bugetul asigurărilor sociale. În cazul de fază, fiind vorba de o acciză, merg în bugetul de stat şi din bugetul de stat sunt repartizaţi către ordonatorii principali, secundari şi terţiari de credite", a spus Ponta.

El a precizat că un ordonator fundamental de credite este CNADNR, care se ocupă de construcţia de autostrăzi, fie sub forma cofinanţărilor pentru acele autostrăzi care sunt construite din bani europeni, fie în totalitate, când e vorba de plăţi de disponibilitate pentru autostrăzile în concesiune, iar acolo unde e vorba de drumuri construite total din bugetul CNADNR, contribuţia e sută la sută.

SURSA: mediafax.ro