Cerea pentru creditele de retail a scăzut cu 90%, iar pentru creditele corportatiste cu peste 50%, a declarat preşedintele UnicreditŢiriac Bank, Dan Pascariu, în cadrul unei dezbateri.

„Este un context general cauzat de scăderea ecnomiei, care a determinat şi o scădere a cererii”, a spus Dan Pascariu.

Potrivit acestuia, un alt motiv care a determinat această veritabilă prăbuşire a creditării îlconstituie aştepările investitorilor privind scăderea preţurilor pe piaţa imobiliară.

„Se aşteaptă ca preţurile să scadă, inclusiv pe piaţa imobiliară, astfel că mulţi nu se angajează încă la un credit”, afirmă preşedintele Unicredit Ţiriac Bank.

Dan Pascariu a spus, de asemenea, în cadrul dezbaterii organizate de către Ziarul Financiar, că a scăzut şi valoarea garanţiilor colaterale.

BT confirmă

Scăderea ritmului creditării este confirmată şi de către alţi bancheri. Astfel, potrivit oficialilor Băncii Transilvania, numărul creditelor acordate anul acesta este la aproape 50% din cel de anul trecut.

„Pot să vă spun că, faţă de prima jumătate a anului trecut, creditele practic s-au înjumătăţit. În primele şase luni din 2009, noi am acordat în jur de 1500 de credite, faţă de un număr care depăşea 3000 în aceeaşi perioadă a anului trecut”, a declarat pentru capital.ro Gabriela Nistor director retail banking Banca Transilvania.