Dan Diaconescu a fost propus pentru a fi arestat preventiv. Anchetatorii au ajuns la el, cercetând un caz de furt al unui telefon, în care au fost găsite fișiere video.

Potrivit Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, vineri, procurorul de caz a propus judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Constanța luarea măsurii arestului preventiv, pe o perioadă de 30 de zile, a lui Dan Diaconescu, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de act sexual cu un minor, în formă continuată și folosirea prostituției infantile.

Anchetatorii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunilor de act sexual cu un minor şi folosirea prostituţiei infantile.

Cum s-a ajuns la Dan Diaconescu

Potrivit procurorilor, la cazul fostului patron OTV s-a ajuns după ce, în timpul perchezițiilor informatice asupra unui telefon mobil, într-o altă cauză penală, având ca obiect săvârşirea infracţiunii de furt calificat, au fost extrase mai multe fişiere audio-video din conţinutul cărora au rezultat indicii cu privire la comiterea unor alte infracţiuni.

„În urma probatoriului administrat în noua cauză a reieşit că în perioada septembrie-noiembrie 2020 şi în luna septembrie 2021 inculpatul D.D. (Dan Diaconescu – n.r.), un bărbat în prezent în vârstă de 55 de ani, a întreţinut raporturi sexuale şi acte sexuale orale, în mod consimţit şi repetat, contra unor sume de 300-400 de lei, cu două persoane vătămate minore, surori gemene, în vârstă de 15 ani, ce au împlinit vârsta de 16 ani în luna iulie 2021. Faptele au fost comise pe raza localităţilor Olimp, Constanţa şi Bucureşti, iar probele au relevat că inculpatul cunoştea vârsta persoanelor vătămate”, arată procurorii.

Percheziții la locuința fostului jurnalist

În ziua de 6 aprilie 2023 la locuinţa lui Dan Diaconescu din Bucureşti şi la un alt imobil deţinut de acesta, situat în Constanţa, au fost efectuate două pecheziţii domiciliare.

„Cu ocazia percheziţiei efectuate la locuinţa din municipiul Bucureşti au fost ridicate mijloace de stocare a unor date informatice, respectiv telefoane mobile, laptopuri, hard diskuri externe şi stickuri de memorie. În seara de 6 aprilie 2023 bărbatul în cauză a fost ascultat, în calitate de suspect, pentru comiterea, în stare de recidivă postexecutorie, a două infracţiuni de act sexual cu un minor, în formă continuată, şi a cinci infracţiuni de folosirea prostituţiei infantile, în formă continuată. Cu această ocazie el nu a recunoscut comiterea faptelor imputate. După ascultare, la data de 7 aprilie, ora 00:10, organul de cercetare penală din cadrul Poliţiei Municipiului Constanţa – Biroul de Investigaţii Criminale a dispus faţă de suspect luarea măsurii preventive a reţinerii, pe o durată de 24 de ore”, arată procurorii.

Diaconescu a fost încarcerat în Centrul de reţinere şi arest preventiv din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa.

Infracțiunile pentru care s-ar face vinovat

Fostul jurnalist a formulat plângere împotriva măsurii reţinerii la ora 00:25. Plângerea a fost înregistrată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa în dimineaţa de vineri, iar ulterior, la aceeaşi dată, ora 08:57, a fost respinsă de procurorul de caz, ca fiind neîntemeiată.

Prin ordonanţa procurorului, vineri, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva lui Dan Diaconescu, pentru săvârşirea, în stare de recidivă postexecutorie, a două infracţiuni de act sexual cu un minor, în formă continuată, şi a două infracţiuni de folosirea prostituţiei infantile, în formă continuată.

Câți ani de închisoare riscă dacă se descoperă vinovăția

Pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea de act sexual cu un minor, în forma reţinută în cauză, este închisoarea de la 3 la 10 ani, iar cea pentru infracţiunea de folosirea prostituţiei infantile este închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda, cu menţiunea că în cazul recidivei postexecutorii limitele speciale ale pedepselor prevăzute pentru noile infracţiuni se majorează cu jumătate.

În continuare în cauză se fac cercetări de către organele de cercetare penală din cadrul Poliţiei Municipiului Constanţa – Biroul de Investigaţii Criminale, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa.