În cadrul unei conferințe de presă susținute la Palatul Victoria, Dan Cărbunaru a fost întrebat dacă primele ce urmează să fie acordate personalului din educaţie vor proveni din bani europeni sau de la bugetul de stat.

„Există un mecanism mixt, se lucrează la acest lucru. Important este că există posibilitatea de a suplimenta efortul bugetar naţional şi a completa cu mecanisme prin fonduri europene. (…)

Nu este prima dată când pachetele financiare pe care acest Guvern le-a oferit, şi în contextul crizei economico-financiare, şi în contextul problemelor generate de creşterile foarte consistente la facturi pentru gaze şi energie, toate aceste măsuri au inclus o componentă bugetară naţională, dar şi o componentă europeană”, a răspuns acesta.

România deține sume importante de bani care au rămas nefolosite

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, România încă dispune de sume importante din exerciţiul 2014 – 2020 care au rămas necheltuite și care pot fi accesate până în decembrie anul acesta.

„România are la dispoziţie sume importante rămase necheltuite din exerciţiul 2014 – 2020 şi până în decembrie anul acesta există posibilitatea de a mai accesa aceşti bani.

În acelaşi timp, problemele economice şi sociale care au apărut în ultimii ani au generat flexibilitate atât la nivelul Uniuni Europene, cât şi la nivelul statelor, tocmai pentru a fi alături de cei care sunt cei mai afectaţi. Pe baza unui astfel de principiu, putem avea în vedere şi utilizarea banilor europeni în implementarea unor astfel de soluţii”, a explicat el.

Noua lege a salarizării va fi gata vara aceasta

Tot joi, Dan Cărbunaru a anunțat că noua lege a salarizării va fi gata până pe data de 15 iulie 2023, iar educația va fi prioritară.

„Am văzut în spaţiul public diverse interpretări privind modul în care Guvernul şi-a prezentat această ofertă (…) Cel mai important lucru, Guvernul României doreşte să crească salariile profesorilor.

Mai mult decât atât, dovada concretă a măsurilor pe care Guvernul vrea să le ia în acest sens este că aşa cum s-a anunţat public, până în data de 15 iulie va fi gata proiectul care vizează noua lege a salarizării, în care educaţia se regăseşte ca prioritară şi care va sta la baza discuţiilor cu toţi cei interesaţi, inclusiv cu liderii sindicatelor din educaţie, astfel încât, la 1 septembrie, când începe sesiunea parlamentară, în toamnă, această lege a salarizării care să regăsească inclusive creşterile salariale aşteptate şi solicitate în educaţia, să poată să devină realitate”, a transmis acesta.