Vicepremierul Dan Barna a vorbit, în cadrul unei emisiuni TV, despre clasarea dosarului 10 august. Barna a ținut să precizeze că ceea ce s-a întâmplat ar trebui să fie o rușine pentru noi, ca stat.

Mesajul lui Dan Barna

„E o chestiune de care ar trebui să ne fie rușine ca stat. La Ministerul Justiției, colegul meu de cabinet, Stelian Ion, a întreprins deja pașii și măsurile care stau în competența și în puterea lui: verificările necesare, cum a fost administrat dosarul, pentru a vedea dacă e și o culpă administrativă, să zicem, în felul în care a fost administrat acest dosar

Ar trebui să ne fie rușine pentru faptul că am reușit să spunem că în 10 august lucrurile au fost în regulă, nu s-a întâmplat nimic, când o țară întreagă a văzut cum am fost bătuți cei care am fost în Piață. Am avut și o perioadă lungă probleme cu ochii după…

Eu sper, și asta îmi spunea și Stelian Ion, că mai sunt pârghii juridice pentru ca acest dosar să nu devină un alt eșec al sistemului nostru de a împărți dreptatea, ca să fiu elegant. Mă aștept și sper ca lucrurile să nu rămână așa. Folosim toate pârghiile juridice, toată legislația disponibilă pentru a merge mai departe cu acest dosar care e, tot așa, un dosar de minimă reparație morală”, a declarat vicepremierul Dan Barna, pentru B1 TV.

Clasarea dosarului 10 august, controversată în lumea justiției

La începutul acestei luni, Tribunalul București a respins definitiv solicitarea DIICOT, formulată de fostul procuror-șef Giorgiana Hosu, de a fi redeschis dosarul 10 August. Foștii șefi ai Jandarmeriei au scăpat astfel de răspunderea penală în vreme ce, de exemplu, agresorii jandarmeriței Ștefania Nistor la același miting au fost condamnați, definitiv, la închisoare cu executare.

Daria Isabela Miheț, judecător de cameră preliminară, a motivat decizia, printre altele, prin faptul că Giorgiana Hosu nu a transmis instanței analiza argumentelor părților vătămate care au cerut redeschiderea dosarului.

Săptămâna trecută, ministrul Justiției, Stelian Ion, a sesizat Inspecția Judiciară în cazul fostei șefe a DIICOT pentru verificări privind modul în care aceasta a dat ordonanța de infirmare a deciziei de clasare.

„Am observat în timp niște lucruri nu tocmai în regulă, ele sunt legate de eludarea regulilor de competență: declinări la solicitare, preluări de dosare, reuniri din acestea, tot felul de astfel de acte, care de multe ori au condus fie la tergiversarea dosarelor, fie la soluții parcă dinainte dorite.

Nu e normal să se ceară cu insistență de o unitate de parchet un anumit dosar. Și atunci, am atribuția asta potrivit legii să declanșez un control pe chestiuni ce țin de respectarea regulilor în ce privește activitatea procurorilor și vreau să am o imagine de ansamblu cu privire la toate unitățile de parchet pentru a veni în final cu niște propuneri concrete, astfel încât genul ăsta de preluare de dosare cu japca să nu se mai poată realiza”, a declarat ministrul Stelian Ion, pentru G4Media.