Dan Barna, Viceprimarul interimar care a fost nominalizat în Cabinetul Cioşoş pentru Ministerul de Externe a declarat luni că există șansa ca Parlamentul să scape de criză foarte rapid.

Atunci când a fost chestionat de șansele USR-ului de a trece Guvernul, Dan Barna a precizat: ”Cei 300 de la Sparta nu aveau nicio şansă în faţa armatei lui Xerxes, dar faptul că ei au stat acolo în trecătoare şi au murit luptând pentru cetatea lor a făcut să fie respectaţi şi să arate că se poate”.

Totodată, Dan Barna a mai declarat și că țara noastră ar avea nevoie de un Guvern de comando, care să fie capabil să își poată asuma nişte decizii pentru ieşirea din criză.

”Acest Parlament mâne poate să finalizeze criza”, a mai precizat , luni seară, la postul de televiziune B 1 TV, Dan Barna.

”E nevoie de un Guvern de comando”

Barna e de părere că pentru a opri pandemia sunt necesare decizii ferme: ”În România mor zilnic sute de oameni. E nevoie de un Guvern de comando, USR propune exact asta. Dacian Cioloş şi USR propun un Guvern de comando care-şi asumă această criză şi măsurile care trebuie luate. Ideea că se rezolvă de la sine…uite că nu se rezolvă (…) Astăzi trebuie luate nişte măsuri pentru ca în perioada următoare situaţia să se amelioreze. Altfel, ideea că se rezolvă doar cu cimitirul, este toxică şi criminală pentru România”, a mai precizat Dan Barna. El a mai subliniat și că ”scenariul cu Florin Ciţu premier susţinut de USR nu există”.

Miniștrii propuși de Dacian Cioloş vor fi audiați marți. Când se va da votul pentru întregul Guvern?

Totodată, plenul reunit în care se va da votul pentru întregul Guvern va avea loc miercuri, 20 octombrie, la ora 10:00.

„Am aprobat programul privind zilele de marţi şi miercuri, care cuprinde audierea miniştrilor desemnaţi în Guvernul Cioloş şi şedinţa plenului reunit pentru miercuri, începând cu ora 10,00. Marţi, va fi o zi plină de audieri. Până miercuri dimineaţă, la ora 9,00, aşteptăm avizele de la comisiile care îi vor audia pe miniştri, iar plenul reunit începe miercuri la ora 10,00”, a declarat preşedintele Senatului, Anca Dragu.

Mai apoi, aceasta a fost întrebată de ce pentru ministrul desemnat al Sănătăţii s-au alocat două ore de audiere, mai mult decât în cazul celorlalţi candidaţi.

„Cred că aceasta a fost decizia comisiilor şi solicitarea comisiilor respective. Cu siguranţă, vorbim despre o criză sanitară, despre pandemie şi ne aşteptăm, într-adevăr, ca cele mai multe discuţii să fie la audierea ministrului desemnat al Sănătăţii”, a răspuns preşedintele Senatului.

Declarația făcută anterior de Dacian Cioloș

Prim-ministrul desemnat, Dacian Cioloș, a fost înregistrat într-o ședința de partid când le transmitea colegilor că nu va face parte din guvern. Înregistrarea a fost publicat de psnews.ro și a fost făcută în cursul zilei de duminică în cadrul ședinței Biroului Național al USR în care s-a stabilit lista miniştrilor şi programul de guvernare.