Daimler, grupul german care deţine compania Star Assembly din Sebeş, al treilea mare exportator din România, cere un ajutor de stat de 185 mil. lei pentru o investiţie totală de 675 mil. lei, anunţă Ministerul Finanţelor într-un document publicat pe site.

Daimler solicită un ajutor de stat pentru investiții în România

Ministerul nu precizează în ce constă investiţia nemţilor şi nici locurile de muncă ce vor fi create prin acest proiect, dar arată că solicitarea grupului german intră în categoria „cereri ce se încadrează în bugetul sesiunii şi intră în analiză”.

Compania a primit deja un sprijin în valoare de 35 de milioane de euro, sub forma ajutorului de stat, fonduri de care compania a beneficiat pentru achiziţionarea utilajelor.

Sunt doar patru proiecte dintr-un total de 193 depuse care intră în analiză, potrivit datelor de pe site. Alături de Daimler intră în analiză şi investiţiile companiilor Paper Invest SA, Knauf Insulation şi Interpork plus, fiecare dintre ele de cel puţin 100 mil. euro.

Star Assembly a devenit în ultimul deceniu una dintre cele mai mari firme din România, după o investiţie de peste 300 mil. euro realizată de gigantul german într-o fabrică de la zero în localitatea Sebeş din judeţul Alba.

Rapid, producţia de cutii de viteze a grupului în România s-a dus la o cifră de afaceri anuală de peste 7 mld. lei (1,5 mld. euro) şi a urcat în top trei cei mai mari exportatori din economie după Automobile Dacia şi Ford.

Podiumul exporturilor a fost ocupat în ultimii ani exclusiv de companii din industria auto.

Compania precizase în trecut că dorește să facă trecerea la producția de componente pentru vehicule electrice

Amintim că, în luna mai premierul Nicolae Ciucă a declarat, în cadrul unei vizite de lucru la Unitatea de producţie Star Assembly din Sebeş că încrederea manifestată de investitorii germani în mediul de afaceri din România poate încuraja şi alţi investitori străini.

Reprezentanţii companiei au menţionat atunci că intenţionează să dezvolte proiecte pentru trecerea la producţia de componente destinate vehiculelor electrice, prin investiţii majore în perioada următoare.

Producţia în unitatea din Sebeş a început cu asamblarea cutiilor de viteze automate cu dublu ambreiaj în opt trepte şi transmisii cu nouă trepte de viteză pentru Mercedes-Benz, iar din 2020 se asamblează şi varianta pentru vehicule hibrid, o etapă importantă către producţia de vehicule prietenoase cu mediul, fără emisii de carbon.