“Trecerea prin criză, când ceri sacrificii, reclamă o guvernare care să se bucure de credibilitate şi totodată cere măsuri care să fie acceptate de populaţie, în sensul înţelegerii distribuţiei poverii. Este un factor esenţial în procesul parcurgerii crizei. Prin analogie, vedem ce mari probleme sunt cu recapitalizarea băncilor. Oamenii se întreabă, chiar şi cei din corporaţii, cum este posibil ca un sector anume, în mod sistematic, să fie salvat. E o problemă de responsabilitate politică, socială. Noi ce facem? Că nu s-a terminat criza. Nu am dat un răspuns, ci am tăiat cheltuieli. Cu atât mai mult ameliorarea colectării este cheia. Evaziunea mai mare este la cei care au şi venituri mai mari. Prin ameliorarea colectării s-ar echilibra parţial situaţia. Nu vorbesc de majorarea taxelor, ci de colectarea lor”, a declarat Daniel Dăianu, citat de Agerpres.
Să luăm exemplul vecinilor bulgari

Economistul a precizat că România ar trebui să aplice modelul Bulgariei, care a reuşit să reucupereze trei procente din Produsul Intern Brut prin îmbunătăţirea colectării.

“Bulgaria a recuperat trei procente din PIB prin colectarea taxelor. Pentru acest lucru este nevoie de voinţă politică. Ei eu avut şi schimbare de guvern, nu au funcţionat numai cu unul. Rezistenţa la schimbare într-un sistem clientelar cum este România e foarte mare. Clientela nu este numai a unuia. E adevărat că poţi să fii descurajat, având în vedere cum operează acest sistem. Nu este mai puţin adevărat ca voinţa politică contează enorm. Poţi să rupi lanţurile, dar tot de voinţă politică e nevoie”, a menţionat acesta.

Potrivit studiului ‘Politica de impozitare în România: blestemul încasărilor fiscale joase’, care analizează perioada economică 2000 – 2008, în România, 80 la sută din consolidarea fiscală se realizează prin tăieri de cheltuieli şi 20% prin modificarea taxelor