„Programul de sprijin pentru carne de porc va ieşi cât de curând. Cel ce vă vorbeşte nu face promisiuni. Eu trebuie să pun în aplicare un program de guvernare şi o fac urmărind minut de minut ce se întâmplă”, a spus Daea, la Conferinţa Naţională a Agricultorilor 2017 organizată anual de LAPAR.

„Actul normativ a ieşit din Parlamentul României cu aprobarea forţelor politice, cu o majoritate care a înţeles rostul acestui program. Acum se află în faza de promulgare, iar cel ce vă vorbeşte a transmis notificarea necesară la Bruxelles şi o scrisoare către comisarul Hogan pentru a ne explica de ce este necesar acest program. Păi, nu este posibil ca în România, ţara cu cea mai mare suprafaţă de porumb cultivată din UE să aibă ca încărcătură la porumb pe hectar nici doi porci graşi. Ce calcul economic ai putea să faci în momentul în care faci o astfel de încărcătura pe unitatea de suprafaţă la această specie, în condiţiile în care suntem tributari atât în analiza balanţei comerciale pentru că importăm foarte mult, în jur de 50% din consumul intern (carne de porc n.r.) şi exportăm porumb cu eforturi extraordinare şi la preţuri foarte mici? De aceea conceptul nostru în acest domeniu este zootehnizarea agriculturii ţării româneşti. Altminteri, nu puteţi ajunge unde vă doriţi şi unde ne dorim noi. Motiv pentru care aştept să punem în practică acest act normativ”, a arătat Daea. 

Întrebat dacă de aceste ajutoare va beneficia şi Liviu Dragnea, şeful MADR a răspuns: „Orice fermier din România, indiferent cum îl cheamă, indiferent ce vârstă are, dacă se încadrează în condiţiile pe care le-am prezentat în actul normativ”. 

„Pentru noi este un câştig că fermierii din România se ocupă de această specie şi este atât de necesară pentru piaţă interna”, a afirmat şeful MADR. 

În ceea ce priveşte motivul pentru care au scăzut efectivele de animale, inclusiv cele de porci, ministrul Agriculturii a afirmat că nu s-a dat atenţia cuvenită zootehniei. 

„Au scăzut efectivele pentru că nu s-a dat atenţie la zootehnie, la porcine. Această specie nu a avut sprijin şi a prins şi o conjunctură nefavorabilă pe piaţă: se ştie de embargoul cu Rusia, se ştie şi de concurenţa de pe piaţa externă, de faptul că producătorii de suine din alte ţări au sprijin, iar în România nu există. Astfel, o parte din producătorii de porci au părăsit activitatea, din 357 de fermieri care aveau spaţii zootehnice pe care le îngrijeau şi le populau, acum mai sunt 257. Dacă mai stăm mult şi nu intervenim cu o soluţie în domeniu rămânem şi fără aceste capacităţi de producţie”, a răspuns Petre Daea. 

Programul „Carne de porc din fermele româneşti”, care urmează să fie implementat în perioada 2017 – 2020, are alocată suma de 446 de milioane de euro, iar în 2017 crescătorii de porci vor primi ajutoare de stat de 86 de milioane de euro de la buget, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii. 

Implementarea acestui ajutor de stat are ca scop depăşirea dificultăţilor din sector, în sensul dezvoltării activităţii de creştere a porcinelor şi al menţinerii, cel puţin, la nivelul actual de producţie. Necesitatea acestui program a apărut din cauza presiunilor cu care se confruntă producătorii de carne de porc din România în valorificarea producţiei şi a importurilor masive de carne de porc care, conform statisticilor, s-au ridicat în 2015 la 230.000 de tone. 

România înregistra, la 31 octombrie 2016, un consum de carne de porc de 24,4 kg pe an pe locuitor, în scădere cu aproape 8 kg faţă de 2015 când era de 31,4 kg/an/locuitor şi când consumul mediu din UE se cifra la 40,9 kg/an/locuitor. 

Potrivit balanţei cu produse agroalimentare, România s-a aflat anul trecut pe deficit în comerţul cu produse agroalimentare, în topul importurilor din ţările UE şi terţe dominând carnea de porc proaspătă şi refrigerată, cu o cantitate de 141.640 de tone şi o sumă cheltuită de 241 de milioane de euro. 

Programul a fost adoptat pe 16 mai în Camera Deputaţilor, ca for decizional cu 235 voturi „pentru”, 26 voturi „împotrivă” şi o abţinere.

AGERPRES