Preşedintele Renew Europe, europarlamentarul Dacian Cioloş, a vorbit, miercuri seară, despre adeverinţa electronică verde pentru libera circulaţie în Uniunea Europeană şi a precizat că Parlamentul European se va asigura că nu sunt restricţii impuse cu acest certificat şi că datele personale vor fi protejate. Cioloş afirmă că, prin această propunere, Comisia Europeană urmăreşte să armonizeze abordarea cu privire la modalitatea de certificare a faptului că nu eşti purtător de virus sau ai imunitate.

”Această adeverinţă ar trebui să garanteze libera circulaţie la nivel european (…) Acest certificat e suficient şi ar trebui să poată fi recunoscut peste tot în UE, indiferent ce stat membru îl emite. Asta este ideea acestui certificat, să faciliteze circulaţia şi nu să impună nişte restricţii (…) Noi vom vrea să ne asigurăm în PE că nu sunt restricţii care sunt impuse cu acest certificat şi că datele personale sunt protejate”, a declarant, miercuri seară, la TVR, Dacian Cioloş, transmite news.ro

Dacian Cioloș, despre adeverinţa verde pentru libera circulaţie

”Asta este ideea să ajungem cât mai repede la normal, să ajungem cât mai repede la liberă circulaţie în fapt, nu doar declarativ şi nu doar restrictiv – pentru turişti, pentru şoferii de TIR, pentru cei care merg la muncă. Nu ar trebui să existe diferenţe de tratament între cetăţeni, indiferent care este motivul pentru care ei circulă, e treaba lor, sunt liberi să o facă. La asta trebuie să ajungem”, a declarat Dacian Cioloș.

Europarlamentarul PLUS consideră că această adeverinţă armonizează abordarea statelor member.

”Asta ar fi ideea să avem aceeaşi abordare la nivel european pe aceste mijloace de certificare a faptului că nu eşti purtător de virus sau ai imunitate. Este o propunere a CE, şefii de stat şi de govern urmează să se întâlnească, noi în PE urmează să discutăm (…) Vom merge pe o procedură rapidă (…) Nu vorbim de paşaport. Un paşaport restircţionează. Nu vorbim de paşaport. Nu vom fi de accord cu niciun fel de document care impune restricţii”, a adăugat Dacian Cioloş.

Comisia Europeană a adoptat miercuri propunerea legislativă privind crearea unei adeverinţe electronice verzi pentru a facilita libera circulaţie în interiorul UE în timpul pandemiei de COVID-19, document care va constitui dovada că o persoană a fost vaccinată anti-COVID sau are un test negativ de COVID sau a trecut prin boală.

Pentru a fi gata înainte de începutul verii, această propunere trebuie să fie adoptată rapid de Parlamentul European şi de Consiliu.