Liderul „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, a declarat, joi, pentru Mediafax, că dacă ne raportăm doar la buget atunci când vobim de restructurări, în curând se va considera că nu mai e nevoie de niciun bugetar şi s-ar putea să fie desfiinţată şi funcţia de preşedinte de stat pentru că este prea scumpă.

Preşedintele „Cartel Alfa” a apreciat că raportarea la buget adoptată de preşedintele Traian Băsescu atunci când vorbeşte despre restructurările din sistemul bugetar este una greşită.

„Dacă e să ne limităm la buget, în curând nu va mai fi nevoie de niciun bugetar şi s-ar putea să desfiinţăm şi funcţia de preşedinte de stat pentru că este prea scumpă. (…) S-ar putea ca alocarea personalului bugetar să fie una proastă, dar România nu are un număr prea mare de bugetari raportat la numărul de cetăţeni. După ultimul raport al Uniunii Europene, România ocupă locul şase de la coadă din punct de vedere al numărului de bugetari raportat la PIB şi la numărul de cetăţeni”, a spus Bogdan Hossu.

El a precizat că preşedintele ar trebui să fie mai preocupat de faptul că România are încasări mult mai mici la bugetul de stat comparativ cu media Uniunii Europene, respectiv 32 la sută faţă de 45-50 la sută în alte state europene.

Selectarea personalului trebuie făcută pe criterii de calitate

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la TVR, că există acte normative emise pentru disponibilizarea a 74.000 de bugetari, din cei 1,35 milioane, şeful statului apreciind că „nu este suficient”.

Preşedintele a menţionat că în 2009 s-a redus numărul de bugetari cu 18.000. „Puţin”, a apreciat Băsescu, menţionând că acesta este unul din motivele pentru care a criticat Guvernul.

„În 2010, de la 1 ianuarie şi pâna acum (aparatul de stat a scăzut, n.r.) cu 27.265 de bugetari. Puţin. (…) Trebuie accelerat procesul”, a spus Băsescu.

El a menţionat că selectarea personalului trebuie făcută pe criterii de calitate, nu pe criterii politice.

„Acum sunt acte normative emise pentru disponibilizarea a 74.000 de oameni din sectorul bugetar, din cei 1,35 milioane. Este de urmărit punerea în aplicare a acestor acte normative şi vreau să vă spun public: nu este suficient, în opinia mea”, a spus Băsescu.

El a adăugat că este nevoie de măsuri pentru cei 74.000 de salariaţi din sistemul bugetar şi a amintit că există 3,2 miliarde de euro din banii UE pentru recalificarea forţei de muncă.