Liderii UE reacționează după ce prețurile la energie au atins niveluri record. Vor conveni să cumpere în comun gaze și GNL

Prețurile la energie au atins niveluri record din cauza tensiunilor militare provocate de Rusia în Ucraina. În acest context, UE a fost pusă UE în postura de a reduce consumul de gaze rusești în acest an, o acțiune care va necesita un salt al importurilor de la alți furnizori, precum Qatar și Statele Unite.

„În perspectiva iernii viitoare, statele membre și Comisia vor colabora de urgență (…) pentru achiziționarea în comun de gaze, GNL și hidrogen”, vor spune liderii UE în urma unui summit care va avea loc pe 24-25 martie, potrivit unui proiect de declarație a summitului citat de Reuters.

Anul trecut, Comisia Europeană a propus un sistem prin care țările UE să cumpere în comun stocuri strategice de gaze, lucru pe care unii membri, printre care și Spania, l-au solicitat ca o modalitate de a asigura o protecție împotriva unor potențiale întreruperi ale aprovizionării. Temerile legate de șocurile de aprovizionare au crescut de când Rusia a lansat ceea ce numește „o operațiune militară specială” în Ucraina. Rusia furnizează 40% din gazul UE.

De asemenea, Bruxelles-ul a declarat că va ajuta țările să demareze achizițiile comune de gaze în acest an și se așteaptă ca săptămâna aceasta să propună norme care să le oblige pe țări să umple depozitele de gaze cu 90% înainte de iarnă în fiecare an. În momentul de față, depozitele din UE se află la 26% din capacitate.

Liderii vor lua în considerare noi măsuri pentru a-i proteja pe consumatori

Totodată, liderii vor lua în considerare noi măsuri pentru a-i proteja pe consumatori de creșterea prețurilor la energie și vor discuta despre modul în care ar putea fi „optimizată” funcționarea piețelor energetice. Aceștia vor cere Comisiei să ia „inițiativele necesare” în acest sens, potrivit proiectului de declarație.

Prețurile europene la gaz au crescut deja în lunile premergătoare invaziei, determinând guvernele să cheltuiască miliarde de dolari pe scutiri de taxe și subvenții pentru a-i proteja pe cetățeni de creșterea costurilor.

Chiar și așa, găsirea unui răspuns comun al UE s-a dovedit a fi dificilă. Spania, Belgia, Portugalia, Italia și Grecia se numără printre cei care solicită o intervenție pe piețele energetice europene, pentru a limita prețurile sau pentru a decupla prețul energiei electrice de cel al gazului, care a crescut vertiginos.

State precum Germania, Țările de Jos și Danemarca se opun intervenției pe piață și avertizează asupra riscului de a provoca perturbări pe piețele de energie care ar putea submina investițiile în energie curată.