Kremlinul recunoaște că relațiile dintre Federația Rusă și Republica Moldova sunt tensionate, subliniind că liderii de la Chișinău urmăresc o agendă anti-rusă.

Declarațiile vin în contextul în care Chișinăul anunțase, în urmă cu o săptămână, că a dejucat o tentativă de lovitură de stat pusă la cale de Rusia.

”Rusia a fost şi este o parte responsabilă în ceea ce priveşte Transnistria şi continuă să îşi îndeplinească atribuţiile corespunzătoare. Dorim să-i sfătuim pe omologii noştri moldoveni să fie extrem de atenţi în această privinţă”, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției de la Moscova.

Relații tensionate cu Republica Moldova

În conferința sa zilnică de presă, purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a declarat că relațiile dintre țara sa și Republica Moldova sunt foarte tensionate.

”Relaţiile noastre cu (Republica) Moldova sunt deja foarte tensionate. Conducerea se concentrează întotdeauna pe tot ce este antirusesc, ei alunecă în isterie antirusească. Guvernul moldovean accentuează orice poziţie antirusească şi, de fapt, ajunge la isterie”, spune acesta.

Rusia nu vede nicio schimbare în legăturile cu noul guvern moldovean

Rusia nu se așteaptă la nicio schimbare în relațiile cu Republica Moldova în urma formării unui nou guvern.

Ministerul rus de Externe a precizat sâmbătă pe site-ul său că 11 din cei 15 miniștri ai cabinetului precedent și-au păstrat locurile în noul guvern moldovean condus de economistul „pro-occidental” Dorin Recean.

Potrivit ministerului, „supraveghetorii occidentali” folosesc în Moldova metode care au fost testate în statele baltice și în Ucraina, cum ar fi interzicerea presei nedorite și a contactelor politice, comerciale, economice și umanitare cu Rusia, persecutarea opozanților politici, restricții privind utilizarea limbii ruse, încercări de a falsifica istoria comună ruso-moldovenească și renunțarea la statutul de neutralitate.

„Un astfel de curs politic al autorităților moldovenești nu corespunde intereselor popoarelor noastre”, a declarat ministerul.

Serviciul diplomatic și-a exprimat regretul că procesul de formare a noului guvern a fost însoțit de o campanie anti-rusească bazată pe acuzații privind planul Moscovei de a destabiliza situația din țara primită din Ucraina.

„Suntem convinși că niciunul dintre oamenii sănătoși la cap din Republica Moldova nu a crezut în acest următor fals… În ceea ce ne privește, rămânem deschiși la dezvoltarea unei cooperări bilaterale constructive și pragmatice în beneficiul cetățenilor Rusiei și ai Republicii Moldova”, a declarat ministerul.