UE a fost pusă la încercări grele în contextul pandemiei de coronavirus. Potrivit datelor centralizate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), economia UE a reintrat pe scădere pe finalul anului 2020, semnalând o recesiune dublă, scrie The Financial Times.

În ceea ce privește țările cele mai afectate, potrivit sursei citate, Austria, Italia și Franța au resimțit cel mai puternic restricțiile vacanței de iarnă, în timp ce Germania a reușit o creștere minimală și, din punct de vedere tehnic, iese din recesiune.

Eurostat vine și cu o serie de estimări. Mai exact, sursa citată estimează că atât economia Zonei Euro (-0,7%), cât și cea a Uniunii Europene (-0,5%) au reintrat în recesiune în ultimul trimestru din 2020.

Pe întreg anul în care a izbucnit pandemia, produsul intern brut al Zonei Euro a înregistrat o scădere istorică, de -6,8%, iar cel al UE de -6,4%. Pentru comparație, în timpul crizei financiare din 2009, economia Uniunii a pierdut doar -4,3%.

Economia UE a avut de suferit

De asemenea, deși pe ultimul trimestru au înregistrat scăderi față de trimestrul anterior doar Austria (-4,3%), Italia (-2%) și Franța (-1,3%), țări cu stațiuni montane din Alpi, cea mai afectată economie pe întreg anul 2020 a fost Spania, cu o prăbușire a PIB de -9,1%, față de ultimul trimestru din 2019.

De cealaltă parte însă, Germania, care a reușit o creștere de +0,1% în ultimul trimestru, în ciuda carantinei ferme introduse la început de decembrie, a încheiat anul 2020 cu o scădere de doar -3,9%, ieșind din punct de vedere tehnic din recesiune, după două trimestre consecutive de creștere.

În prezent, datele publicate de Eurostat sunt provizorii, bazate pe raportările celor mai importante economii din Zona Euro. Majoritatea țărilor est-europene, inclusiv România, vor raporta datele referitoarea la PIB pe 16 februarie.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Analiștii anticipau dublă recesiune în zona euro

”Ne aşteptăm ca economia zonei euro să înceapă anul 2021 cu o recesiune dublă, cu o a doua contracţie trimestrială consecutivă a PIB-ului (în primul trimestru], mai mult ca sigur după prelungirea şi înăsprirea restricţiilor pentru Covid-19 din ultimele săptămâni.”, spunea Katharina Utermohl, economist european senior la Allianz.

Chiara Zangarelli, economistă la Nomura, a declarat că lansarea vaccinurilor este încurajatoare. Pe măsură ce restricţiile au fost prelungite, perspectivele pentru produsul intern brut al zonei euro din primul trimestru au devenit mai sumbre.

Daniela Ordonez, economist la Oxford Economics, a declarat că scăderea activităţii ”ar putea fi doar începutul unei noi etape de deteriorare a situaţiei de sănătate a blocului”. Se invocă riscul apariţiei unor variante mai contagioase ale virusului.