Miercuri, 27 aprilie, este o zi de foc pentru autorităţile de la Budapesta!

Guvernul de la Budapesta, informat oficial că a fost demarată procedura pentru statul de drept împotriva Ungariei

Mai precis, mâine, Comisia Europeană va trimite Guvernului de la Budapesta scrisoarea oficială semnată de Johannes Hahn, comisarul european pentru Buget, prin care autorităţile ungare vor fi informate că a fost demarată procedura pentru statul de drept împotriva Ungariei.

Această procedură va dura undeva între 6 şi 9 luni. Scopul deciziei luate de Bruxelles este sancționarea Ungariei pentru derapajele de la statul de drept, libertatea de exprimare și independența justiției.

Toate aceste elemente au fost reclamate de către Comisia Europeană încă de acum doi ani, notează jurnaliştii Nepszava.

Ce riscă Ungaria, în acest moment?

Unele dintre îngrijorările ce vor fi exprimate de Comisia Europeană, în această scrisoare oficială, vor fi legate de trucarea unor licitații din fonduri europene, precum și de apropiata licitație pentru prrivatizarea Aeroportului din Budapesta.

Riscul cel mai mare pentru Ungaria este suspendarea plăţilor din fonduri europene.

Dacă Guvernul de la Budapesta nu va pune capăt practicilor criticate de autorităţile de la Bruxelles, atunci se va ajunge la suspendarea acestor fonduri.

Uniunea Europeană nu a aprobat nici fondurile Ungariei din PNRR, tot din cauza problemelor interne

Pentru suspendarea plăților va fi totuşi nevoie, mai întâi, de o decizie a Consiliului Uniunii Europene, care să decidă că încălcarea statului de drept duce la încălcarea intereselor financiare ale UE, prin furtul de fonduri.

Nu este singura problemă de acest fel pentru Ungaria. Budapesta s-a trezit deja că fondurile din PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență) nu au fost aprobate de către Uniunea Europeană, din aceleaşi motive.

Ungaria este singurul stat UE vizat de acest mecanism privind statul de drept. Activarea mecanismului fusese deja anunțată de către Ursula von der Leyen, şefa Comisiei Europene, într-un discurs din Parlamentul European susținut la începutul lunii aprilie.

Ungaria provoacă tensiuni în grupul Visegrad 4

În altă ordine de idei, neutralitatea Ungariei provoacă tot mai mari divergențe în rândul grupului Visegrad 4, format din Cehia, Slovacia, Polonia și Ungaria.

Prim-ministrul slovac Eduard Heger pledează pentru intensificarea sancțiunilor împotriva Rusiei din cauza invaziei acesteia în Ucraina.

Vorbind recent alături de premierul polonez Mateusz Morawiecki după o sesiune comună a cabinetelor slovac și polonez la castelul Stara Lubovna din nord-estul Slovaciei, Heger a declarat că Polonia împărtășește această opinie.

Cu toate acestea, el și-a exprimat dezamăgirea față de atitudinea Ungariei, care refuză să aprovizioneze Ucraina cu arme sau să permită ca transporturile militare cu arme să traverseze teritoriul său.

Morawiecki a declarat că atât el, cât și omologul său slovac sunt indignați de faptul că țări precum Ungaria și Germania au protestat împotriva sancțiunilor care vizează Rusia.

Comentariile au sugerat o fisură tot mai mare în așa-numitul grup de țări Visegrad 4 cu privire la Rusia și la războiul împotriva Ucrainei, în condițiile în care Cehia, Slovacia și Polonia furnizează arme grele, cum ar fi tancuri, iar Ungaria rămâne strict neutră.