Măsura a fost luată de Germania cu scopul de a limita fluxul de migrație.

Autoritățile au comunicat că aceste măsuri de control vor fi extinse la toate frontierele în perioada desfășurării Campionatului European de Fotbal – Euro 2024. Evenimentul sportiv e programat între 14 iunie și 14 iulie.

Cererile de azil determină Germania să facă verificări amănunțite

„Deși cifrele privind migrația ilegală au înregistrat o scădere semnificativă, continuăm să primim un număr considerabil de cereri de azil”, a afirmat ministrul german de Interne, Nancy Faeser.

Ea a adăugat că din acest motiv consideră necesar să se extindă verificările încă o dată.

Germania, control, frontiera, politisti
Germania vrea să intensifice controalele/SURSA FOTO: Dreamstime

Controale la frontierele cu Polonia și Cehia

La sfârșitul lunii septembrie, Germania a instituit controale aleatorii la granițele cu Polonia și Cehia. Măsura a fost adoptată în urma scăderii migrației.

Din 2015, în contextul crizei migranților, Germania a avut controale fixe la granița cu Austria. Această decizie a determinat statele estice vecine să introducă controale de identitate la granițele cu Slovacia. Prin această măsură a încercat să oprească migrația provenită în principal din Serbia prin Ungaria.

Reintroducerea controalelor de frontieră necesită o notificare prealabilă la Bruxelles înainte de a putea fi implementată. Nancy Faeser a subliniat că după șase luni, este întotdeauna necesar să se facă o evaluare și să se decidă dacă mai sunt necesare.

„Apoi, Comisia Europeană trebuie să le aprobe din nou”, a spus acesta.

Pentru controalele actuale, perioada de evaluare de șase luni este programată să expire la finalul lunii martie.

Măsura va fi implementată în preajma Euro 2024

În contextul Campionatului European de Fotbal – Euro 2024, care va avea loc în iunie și iulie, ministrul german de Interne, Nancy Faeser, a indicat că Germania va intensifica, cel mai probabil, controalele la frontieră.

Ea a explicat că, de obicei, țările gazdă adoptă măsuri de protecție. În aceste condiții, oficialul din Germania a menționat că este probabil să se introducă controale la frontierele cu toți vecinii.

Faeser a subliniat că Germania va persista în eforturile de combatere a „infracțiunii grave de trafic de persoane”, care conduce la un flux de migranți, predominant din regiunile Africii și Asiei. Ea a explicat că aproape unul din patru refugiați ajunge aici prin intermediul organizațiilor de trafic.

„Este imperativ să combatem această formă de trafic, de aceea avem nevoie de măsuri de control la frontieră”, a spus aceasta, conform ziarulromânesc.de.