Cel mai mult s-au scumpit mărfurile alimentare, nealimentare și serviciile. Doar în luna noiembrie prețurile au crescut cu 1,3%, cea mai mare creștere fiind înregistrată în cazul alimentelor –  un plus de peste 1,5%, relatează Euractiv.

Rata anuală a inflației a ajuns la 16,8%

Astfel, rata anuală a inflației, care măsoară creșterea prețurilor de consum în ultimele 12 luni, a ajuns la 16,8% în noiembrie, mai mare decât valoarea de 15,3% din ultima lună. Prețurile alimentelor au crescut cu 21,5% în perioada de 12 luni care s-a încheiat în noiembrie, în timp ce prețurile produselor nealimentare au crescut cu 16,2%, iar serviciile au fost cu 9,5% mai scumpe față de noiembrie 2021.

Cele mai mari creșteri de preț s-au observat la zahăr, unt și ulei

Dintre produsele alimentare, cele mai mari creșteri de preț s-au observat la zahăr (cu 62% mai scump decât în ​​noiembrie 2021), unt (43%) și ulei (41%).

Între timp, prețurile la energie au crescut cu 47%, în timp ce prețurile la gaze naturale au crescut cu 38% față de noiembrie anul trecut, în condițiile în care atât prețurile la energie electrică, cât și la gaze sunt plafonate pentru anumite categorii de consumatori.

Până la sfârșitul anului, rata anuală a inflației este de așteptat să ajungă la 16,3%

Până la sfârșitul anului, rata anuală a inflației este de așteptat să ajungă la 16,3%, deși ar putea să scadă lent, până la 11,2% pentru anul viitor, potrivit estimărilor băncii centrale.

Banca Naţională a României a majorat la 16,3% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 11,2% pentru sfârşitul anului viitor, potrivit datelor prezentate în noiembrie de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

BNR a avertizat, recent, că o intervenție asupra prețului la energie ar genera mai multe probleme în plan economic.  ”Inflaţia este o dezordine a preţurilor, iar dacă băncile centrale ar interveni prin atacarea zonei de energie ar genera mai multe probleme în acest sens, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului Băncii Naţionale a României.

„Sper că nu voi fi taxat ca arogant, dacă voi spune că o deviză care circulă, astăzi, în toate băncile centrale că atunci când inflaţia se învolburează într-o zonă, într-o ţară sau pe întreg globul, băncile centrale spun – şi Fed şi BCE şi Banca Angliei şi Banca Canadei şi Banca Japoniei – că, în anumite condiţii, inflaţia este, până la urmă, o dezordine a preţurilor. Când sursa asta este energia, iar ca băncile centrale să intervină să atace sursa asta ar face mai mult rău decât bine”, a declarat Vasilescu.