După acest incident, premierul Sloveniei Janez Janša, a avertizat că Occidentul nu își poate impune opiniile liberale asupra Europei centrale.

Unul dintre puținii aliați din UE ai Ungariei în privința dreptului de a scoate în afara legii promovarea sau reprezentarea homosexualității copiilor, Janša a susținut că impunerea „valorilor europene imaginare” asupra Europei centrale ar putea duce la prăbușirea Uniunii.

Anunţ grav despre UE

Susținător public al lui Donald Trump în încercarea sa de a răsturna rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA, Janez Janša este un personaj controversat, a cărui carieră politică include o pedeapsă cu închisoarea în timp ce lupta pentru independența Sloveniei față de Iugoslavia și o condamnare pentru corupție, potrivit The Guardian.

La ultimul summit european el şi omologul său polonez, Mateusz Morawiecki, au fost singurii care l-au susţinut pe premierul Viktor Orban în faţa criticilor altor lideri europeni asupra noii legi ungare menite să combată promovarea homosexualităţii în şcoli.

Premierul olandez Mark Rutte i-a sugerat lui Orban să renunțe la lege sau să-și scoată țara din UE. Dar Janša susține că impunerea unei perspective străine, de către statele occidentale, este „drumul cel mai rapid spre prăbușirea” blocului.

„Există diferențe care trebuie luate în considerare și respectate și cred că există o diviziune clară între competențele naționale și cele europene”, a afirmat premierul sloven.

„Nu judecați o persoană pe baza valorilor imaginare europene și pe baza unor standarde duble, pentru că eu cred că acesta este cel mai rapid drum spre prăbușire. Cu 30 de ani în urmă, Slovenia făcea parte din fosta Iugoslavie și se presupunea că era federală.

Erau cinci sau șase națiuni, trei religii, șase republici, două provincii autonome și țara s-a destrămat din diferite motive. Dar ultimul cui în sicriu a fost bătut când unii oameni au început să folosească criterii speciale pentru ei înșiși, aplicând standarde duble”, a subliniat el.

Acuzaţii grave la adresa lui Jansa

The Guardian notează că Janša este acuzat că a creat un climat de teroare pentru jurnaliștii din țara sa, în parte prin atacurile personale asupra unora, pe Twitter. El și-a câștigât porecla de „mareșalul Tweeto”, cu referire la fostul președinte comunist al Iugoslaviei, Josep Tito.

Slovenia nu a reușit să numească doi procurori la noul parchet european, condus de Codruța Kövesi. Cei doi nu au mai ajuns în aceste funcţii din cauza opoziţiei guvernului sloven. Jansa a pus la îndoială imparţialitatea şi independenţa celor doi procurori, pe care i-a arătat apărând într-o fotografie împreună cu eurodeputaţi socialişti.