Trump și Ursula von der Leyen, întâlnire în Scoția
Cei doi lideri urmează să se întâlnească duminică, în Scoția, într-un efort de a avansa negocierile pentru un posibil acord comercial care ar permite Uniunii Europene să evite tarife vamale de până la 30% la exporturile către Statele Unite. Înainte de această întâlnire, Donald Trump a afirmat că există „20 de puncte sensibile” în cadrul discuțiilor, conform publicațiilor The Guardian.
Discuțiile dintre SUA și UE au continuat și sâmbătă, cu o zi înaintea reuniunii importante dintre Donald Trump și Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene. Potrivit The Guardian, Trump, aflat în Scoția pentru o vizită oficială, a criticat liderii europeni pentru politicile privind energia eoliană și migrația.
,,Am două lucruri de spus Europei. Opriți morile de vânt – vă distrugeți țările. Vorbesc serios: este foarte trist. Aceste mori de vânt sunt peste tot, distrugând câmpurile și văile voastre frumoase și ucigând păsările”, a spus el. În legătură cu imigrația, Trump a continuat: „În ceea ce privește imigrația, ar fi bine să vă puneți ordine în treburi, altfel nu veți mai avea o Europă”.
Referitor la posibilitatea unui acord, Trump a reiterat că există „20 de puncte sensibile”, dar a refuzat să le detalieze: „Ei bine, nu vreau să vă spun care sunt punctele sensibile”.
Liderul de la Washington a caracterizat-o pe Ursula von der Leyen drept o „femeie foarte respectată” și a afirmat vineri că discuția programată pentru duminică ar putea fi „bună”, estimând șansele de încheiere a unui acord la „50/50”. La rândul său, von der Leyen a precizat că a avut „o convorbire bună” cu Trump înainte ca acesta să ajungă în Scoția și că au „căzut de acord să se întâlnească duminică în Scoția pentru a discuta despre relațiile comerciale transatlantice și cum pot fi ele menținute puternice”.
Deși președintele american a dat de înțeles că nu este încă gata să semneze un acord, surse apropiate negocierilor susțin că întâlnirea nu ar fi avut loc dacă semnarea nu ar fi fost o opțiune reală.
Scenariul unui acord cu taxe de 15%
Anunțul surprinzător făcut de Trump pe 12 iulie privind aplicarea unor tarife de 30% pentru toate produsele europene importate începând cu 1 august a pus în alertă autoritățile europene, care avertizează că măsura ar afecta grav schimburile comerciale dintre cele două blocuri. Drept răspuns, Comisia Europeană a început negocieri pentru a evita impunerea acestor tarife. Dacă nu se va ajunge la un compromis, iar Trump își va menține poziția, Bruxelles-ul intenționează să riposteze cu tarife similare de 30% asupra unor produse americane cu o valoare totală de aproximativ 100 de miliarde de euro.
În momentul de față, peste 70% dintre bunurile europene trimise în SUA sunt deja taxate, cu niveluri variabile: 50% pentru oțel și aluminiu, 25% pentru automobile și componente, și 10% – considerat de Trump „nivelul minim” – pentru majoritatea celorlalte produse.
Administrația Trump ar mai avea în plan și impunerea de taxe suplimentare asupra importurilor de cupru și produse farmaceutice.
Potrivit Financial Times, după mai multe runde de discuții, cele două părți se apropie de un compromis care ar presupune impunerea unor taxe vamale de 15% pentru bunurile europene.
Chiar dacă o astfel de înțelegere ar reprezenta un rezultat modest comparativ cu scopul inițial al Bruxellesului – eliminarea completă a tarifelor pentru toate produsele industriale –, evitarea unui nivel de 30% ar putea reduce incertitudinile economice și ar preveni pierderi suplimentare pentru companiile europene.