Lituania va propune luni extinderea sancţiunilor Uniunii Europene împotriva Belarusului, pentru că trimite migranţi peste graniţă, în Uniunea Europeană, potrivit Ministerului lituanian de Externe, relatează Reuters.

”Vom propune să luăm în considerare extinderea treptată de sancţiunilor sectoriale”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Miniştrii de Externe europeni se vor întâlni vineri la Bruxelles.

Lituania a început vinerea trecută construirea unui zid din sârmă ghimpată pe o lungime de 550 de kilometri de-a lungul graniţei cu Belarusul, după ce a acuzat autorităţile din această ţară că aduc cu avionul migranţi din străinătate pentru a-i trimite ilegal în Uniunea Europeană.

Potrivit Lituaniei, sute de migranţi, majoritatea irakieni, au traversat frontiera în ultimele zile, după ce au fost aduşi acolo de Belarus.

Lituania vrea să construiască o barieră la granițele sale cu Belarusul

Prim-ministrul Lituaniei, Ingrida Šimonytė, a informat recent că țara respectivă vrea să construiască o barieră la granițele sale cu Belarusul și să desfășoare armata la frontieră, pentru a descuraja intrarea migranților în țară.

Decizia a fost luată după ce regimul Lukașenko a permis trecerea migranților după sancțiunile impuse de Uniunea Europeană, conform informațiilor transmise de reuters.com

„Vom începe construirea unei bariere fizice suplimentare, care va separa Lituania şi Belarusul şi care va fi un semnal şi o descurajare pentru cei care organizează fluxurile ilegale de migranţi”, a declarat prim-ministrul Lituaniei într-o conferinţă de presă.

De asemenea, aceasta a mai declarat că Belarusul le oferă migranţilor zboruri spre Minsk de la Bagdad şi, posibil, Istanbul. Aceasta a spus că are dovezi găsite la cel puţin un migrant.

Uniunea Europeană condamnă decizia Belarusului de a le permite migranţilor ilegali să treacă în Lituania ca răspuns la sancţiunile impuse de Uniunea Europeană, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Guvernul lituanian a declarat, vineri, stare de urgenţă la nivel naţional, conform Agerpres, în condiţiile în care numărul migranţilor, în principal irakieni, veniţi din Belarus a ajuns la 150 pe zi, mai mulţi decât au intrat în Lituania în fiecare dintre precedenţii trei ani.