Șeful diplomației ungare, Peter Szijjarto, aflat, luni, 16 ianuarie, într-o vizită oficială în Bulgaria, a calificat drept „scandalos” faptul că această ţară încă nu se află în spaţiul Schengen, deși îndeplinește toate criteriile formale pentru aderare.

Ungaria condamnă „standardele duble”

Așadar, conform declarațiilor ministrului ungar de Externe, Ungaria nu va accepta „standarde duble unde cerinţele clare şi obiective înscrise în acte sunt înlocuite de criterii subiective.”. Bulgaria îndeplineşte toate cerințele tehnice pentru aderarea la Spațiul Schengen, aşadar merită să fie membră a spaţiului de liberă circulație, a mai spus Szijjarto, aflându-se la Sofia, la o conferinţă de presă comună cu omologul său bulgar, Nikolai Milkov.

„Din cauza abordării pro-migraţie a UE, ţările central-europene trebuie să facă mari eforturi pentru a opri migraţia ilegală”, a susținut șeful diplomație de la Budapesta, iar Bulgaria şi Ungaria au făcut amândouă „eforturi peste capacităţile lor”, construind garduri la graniţe şi folosind „resurse umane enorme” pentru a opri migraţia ilegală, a mai adăugat Peter Szijjarto.

Ungaria și Bulgaria își propun să consolideze relațiile în plan energetic, o miză în acest sens fiind gazul de la azeri

Aprovizionarea Ungariei cu gaz natural este sigură datorită unor ţări de tranzit de încredere precum Bulgaria. Aceasta este țara prin care Ungaria a primit, în anul 2022, o sumă de 4,8 miliarde de metri cubi de gaz, a mai spus ministrul ungar la conferinţa de presă del a Sofia. Conform declarațiilor acestuia, având în vedere dubla ameninţare a războiului din Ucraina şi a presiunii migraţiei dinspre sud, cooperarea firească între Budapesta şi Sofia devine şi mai valoroasă în aceste circumstanțe.

În ceea ce privește sectorul energetic, a continuat Peter Szijjarto, obiectivul strategic este accesarea de noi resurse financiare pentru proiecte cum ar fi dezvoltarea infrastructurii cu scopul de a crește rolului gazului azer în regiune.

„Aceasta este o chestiune europeană. Cred că noi, central-europenii, suntem îndreptăţiţi să aşteptăm din partea Uniunii Europene să sprijine construcţia de conducte şi dezvoltarea infrastructurii în vederea securizării unor viitoare livrări de gaze pentru Europa Centrală.”, a mai adăugat oficialul de la Budapesta.