Rafinăria Nefotchim Burgas este cel mai mare producător de carburanți din Bulgaria, având o capacitate de procesare de 190.000 de barili pe zi. După ce țara a obținut scutire de la embargoul impus de Uniunea Europeană pentru importurile de petrol pe mare din Rusia, a început să proceseze doar țiței rusesc.

Statul bulgar este pregătit să preia rafinăria Nefotchim Burgas

Potrivit termenilor scrutirii valabile până la sfârșitul anului 2024, începând cu data de 5 februarie 2023, Nefotchim Burgas nu mai are voie să exporte carburanți sau produse petroliere în afară de livrările spre Ucraina. Rafinăria nu mai poate exporta nici produse secundare, dacă acestea nu pot fi depozitate în siguranță pe teritoriul Bulgariei și reprezintă un risc pentru mediu.

Conducerea Nefotchim Lukoil a avertizat în trecut că ar putea fi nevoită să închidă rafinăria dacă nu va putea exporta producția realizată.

Vineri, pe data de 13 ianuarie, parlamentarii de la Sofia au adoptat o serie de modificări ce permit Ministerului Economiei să numească un reprezentant special care să preia controlul asupra rafinăriei în cazul în care vor apărea amenințări la adresa securităţii naţionale sau asupra aprovizionării cu resurse vitale.

„Modificările legale vor face din Bulgaria o ţară puternică şi capabilă să intervină într-o situaţie critică”, a declarat Martin Dimitrov, un parlamentar din cadrul formaţiunii Bulgaria Democrată.

De asemenea, un reprezentant special va putea fi numit și dacă rafinăria de la Burgas va încălca normele referitoare la concurenţă sau sancţiunile decise de Uniunea Europeană.

Lukoil vrea să vândă activele din România și Republica Moldova

Grupul petrolier rus Lukoil are de suferit de pe urma sancțiunilor internaționale. Din acest motiv, încearcă să vândă activele din România și Republica Moldova, care se referă la rețele de benzinării, depozite petroliere, dar și la rafinăria Petrotel de la Ploiești, arată portalul mold-street.com, care adaugă că toate acestea deja își așteaptă noua firmă care să le ia în primire.

Pe fond, cursdeguvernare.ro arată că există două companii care sunt interesate de preluarea activelor.

Avem, așadar, gigantul energetic anglo-olandez Royal Dutch Shell, cunoscut pentru toată lumea drept Shell. Acesta este cel mai mare jucător din sectorul petrolieri european. Amintim că acest grup a părăsit piața din România în anul 2007, după ce a vândut afacerea cu GPL către cei de la Rubin.

Tot în România, grupul Shell a avut o rețea formată din 82 de benzinării, cunoscutul brand Agip. Benzinăriile și divizia de aviație a fost vândută către MOL.

Odată cu începerea războiului, Shell s-a retras din Rusia, iar cele 114 benzinării din centrul şi nord-vestul Rusiei şi fabrica de lubrifianţi din Torzhok au intrat în posesia Lukoil.