A fost cutremur mare în Pacific

Cercul de foc al Pacificului, cea mai întinsă și activă zonă vulcanică și seismică de pe Terra, nu se dezminte și mai produce un cutremur de mare magnitudine.

Mișcarea tectonică s-a produs în largul Insulelor Mariane, din Melanezia, care sunt în interiorul celei mai cunoscute zone vulcanice din lume. Melanezia este o regiune în Oceanul Pacific care se întinde din partea vestică a Pacificului de Est până la marea Arafura din nordul și nord-estul Australiei.

Seismul, cu magnitudinea de 7,1 grade, s-a produs vineri în apropierea regiunii nordice a Insulelor Mariane din Oceanul Pacific. Anunțul a anunţat Institutul Geologic al Statelor Unite, transmite Reuters. Mișcarea telurică s-a produs la o adâncime de 12,4 kilometri, a precizat USGS. În urma cutremurului nu a fost emisă alertă de tsunami.

Insulele Mariane sunt în imediata apropiere, cum se poate înțelege chiar din nume, a Gropii Marianelor, cel mai adânc punct de pe suprafața Pământului. Adâncimea maximă este de 10.984 m.

Groapa se află situată la circa 2.000 km est de Insulele Filipine și la sud de insula Guam. La nord groapa se continuă în groapa Bonin, care continuă, la rândul ei, mai departe în nord în groapa Japoniei.

Cercul de foc al Pacificului, cea mai întinsă zonă vulcanică de pe Terra

Cercul de foc al Pacificului este cea mai întinsă și activă zonă vulcanică de pe Pământ concentrând 62% din vulcanii activi existenți în prezent (peste 350 din cei 600 vulcani activi).

cercul de foc al pacificului
SURSA Foto: Wikipedia

Două treimi din acest cerc se află în arcurile insulare din Pacificul de Vest. Restul pe țărmurile pacifice ale celor două Americi. Cercul de Foc al Pacificului este o suprafață frecventată de cutremure și erupții vulcanice care încercuiesc oceanul Pacific.

Forma zonei de foc este a unei potcoave de 40.000 de km. El este alcătuit din 452 de vulcani activi. Aici se găsesc 75% din vulcanii activi ai lumii. Fosele care mărginesc Pacificul sunt activate din punct de vedere seismic. Fapt care determină producerea a numeroase cutremure. Acestea, asociate vulcanismului activ, justifică denumirea de centura de foc sau cercul de foc dată de specialiști acestei zone.

Din cele 100 de cutremure de mare magnitudine care au avut loc la jumătatea secolului al XX-lea, 75 s-au produs în această zonă. Inelul este întrerupt numai de-a lungul coastei vestice a SUA și Canadei, unde nu apare nici o fosă și unde se produc rareori cutremure.

Dar, în sudul țărmului pacific al SUA, se află cea mai lungă zonă de fractură oceanică, Mendcino (lungă de peste 3000 km.), care se continuă pe uscat cu una dintre cele mai mari falii terestre, San Andreas (California). De-a lungul Centurii de foc au loc deplasări submarine care provoacă tsunami-uri.