Astfel, senatorul republican Marco Rubio a cerut autorităţilor din SUA, Washington examinarea tranzacției prin care cel mai bogat om de afaceri din Cehia, Petr Kellner, a cumpărat grupul Central European Media Enterprises (CME), care deţine Pro TV.

Acesta susține că tranzacția „afectează interesele SUA”, scrie News.ro.

În octombrie 2019, grupul CME a anunţat că a semnat un acord definitiv pentru vânzarea către fondul de investiţii PPF Group, controlat de cel mai bogat om de afaceri din Cehia, Petr Kellner.

Tranzacţia este estimată la 2,1 miliarde dolari, iar în prezent, Kellner are afaceri în România, prin intermediul PPF, în principal în domeniul imobiliar, iar averea sa este estimată la peste 15 miliarde de dolari, scrie Forbes.

Sunt afectate interesele SUA

Senatorul Marco Rubio a cerut lansarea unei investigaţii, de către Comitetul pentru investiţii străine din Statele Unite (CFIUS), cu privire la această tranzacție

Rubio susţine că acest acord „afectează interesele de securitate ale SUA în Europa Centrală şi de Est şi China”.

De asemenea, el a adresat, în acest sens, o scrisoare secretarului Trezoreriei SUA, Steve Mnuchin, şi procurorului general Willim Barr.

Senatorul consideră că omul de afaceri ar susţine interesele Chinei şi ar fi sprijinit „influenţele maligne” ale Chinei în străinătate.