Republica Moldova nu a permis trupelor ruse de rotaţie din Transnistria să intre pe teritoriul său

Ministerul Afacerilor Externe din Republica Moldova nu a permis trupelor ruse de rotație din regiunea separatistă Transnistria să intre pe teritoriul său, a anunţat vineri Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al MAE de la Chișinău.

„Rotaţia militarilor în cadrul contingentului rus de menţinere a păcii se realizează conform unui mecanism creat pentru a evita riscurile şi pentru a asigura deplasarea coordonată a personalului contingentului”, a spus el, referindu-se la un grup operaţional (OGRO), ce are sediul în Transnistria.

„Ofiţerii aşa-numitului grup operaţional de trupe ruse – formaţiune ilegală pe teritoriul ţării noastre care încalcă statutul de neutralitate – nu au fost admişi pe teritoriul Moldovei… în acest context, Ministerul Afacerilor Externe reiterează poziţia autorităţilor din Republica Moldova cu privire la necesitatea reluării necondiţionate a procesului de retragere a trupelor ruseşti şi a depozitelor de muniţii din ţara noastră”, a completat Daniel Vodă, potrivit postului de televiziune din Ucraina – Europeiska Pravda.

Amintim faptul că, joi după-amiază, Vladimir Djabarov, prim-vicepreşedintele Comisiei pentru Relaţii Internaţionale din Consiliul Federaţiei (camera superioară a Parlamentului de la Moscova), a declarat că Republica Moldova ar putea deveni a doua Ucraina.

Rusia spune că Republica Moldova ar putea deveni a doua Ucraina

„Transformarea Republicii Moldova într-o a doua Ucraină, situaţie spre care o împing patronii ei occidentali, pomparea ei cu arme occidentale nu fac decât să agraveze problema şi îndepărtează perspectivele unei rezolvări paşnice a conflictului de pe Nistru”, a declarat joi Vladimir Djabarov, în cadrul unei mese rotunde, dedicată participării Rusiei la operaţiunea de menţinere a păcii în Transnistria.

„Deschiderea unui real al doilea front în Transnistria va duce la o catastrofă pentru întreg statul moldovean”, a ameninţat senatorul rus, în condiţiile în care Guvernul de la Chişinău a pledat dintotdeauna pentru soluţionarea paşnică a conflictului militar de pe Nistru.

Rusia a pledat constant pentru pace în Transnistria, iar forţa militară de menţinere a păcii, din care fac parte şi soldaţi ruşi, „a fost întotdeauna un bastion al previzibilităţii şi al liniştii, garantul securităţii pe malul stâng al Nistrului”, a explicat Vladimir Djabarov.

„Orice încercare a politicienilor iresponsabili de la Chişinău de a pune sub semnul întrebării acest rol al pacificatorilor ruşi, de a impune schimbarea formatului operaţiunii de menţinere a păcii odată cu retragerea trupelor ruse din regiune va duce doar la destabilizare”, a adăugat el.

Totodată, acesta şi-a exprimat preocuparea faţă de pauza prelungită care a intervenit în negocierile în formatul ‘5plus2’ (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina și OSCE, plus SUA şi UE – observatori).

„Ignorarea de către partea moldoveană a iniţiativelor de reluare a dialogului făcute de conducerea transnistreană, urmărind unilateral instrucţiunile Occidentului colectiv a pus autorităţile de la Chişinău pe calea torpilării negocierilor şi la condiţii în care continuarea acestora nu mai este posibilă în cheie constructivă”, a precizat Vladimir Djabarov, potrivit agenției ruse de presă TASS.