Vladimir Novosadiuc, directorul Sputnik Moldova, trustul de presă deținut de Rusia și care răspândește propaganda rusă atât în Moldova, cât și în România, ar fi fost reținut marți de procurorii moldoveni anti-corupție.

El este considerat un apropiat al omului de afaceri Ilan Shor, iar procurorii cercetează presupusa sa implicare în furtul miliardului de euro din băncile moldovene. Novosadiuc a fost membru al conducerii Băncii Sociale, controlate de Shor, informează presa din Moldova.

Numele lui Novosadiuc și cel al soției sale, Rita Zwick, au figurat și în rapoartele Kroll. Totodată, Rita Zwick deține două posturi de televiziune controlate de Shor – Orhei TV și Televiziunea Centrală.

Novosadiuc s-ar afla la Centrul Național Anticorupție – CNA, însă instituția nu a putut confirma sau infirma informația despre reținerea lui Novosadiuc. În schimb, serviciul de presă al CNA a anunțat că în această perioadă în republică sunt desfășurate acțiuni de urmărire penală legate de devalizarea sistemului bancar moldovenesc.