Vineri premierul Viktor Orban a declarat la postul de radio Kossuth că rezultatul summitului UE poate fi apreciat şi ca o blocare, la Bruxelles, a ofensivei internaţionale a brigăzilor liberale de către forţele maghiare şi poloneze.

”Ungaria şi Polonia au respins tentativa de a le impune ca alţii să decidă în locul lor asupra banilor ce le revin. Unii au vrut să obţină ca noi să avem acces la banii care ni se cuvin, dar să-i putem utiliza doar dacă îndeplinim anumite condiţii politice.”, a mai spus premierul ungar.

S-a dorit șantajarea Ungariei

”Este vorba în mod tipic de ţări care susţin imigraţia şi ne urăsc pentru că nu acceptăm politica lor migraţionistă, şi pentru că Ungaria opreşte valul de migranţi. În spatele lor se află George Soros.

Ei au vrut să aibă la îndemână un mijloc financiar cu care Ungaria şi Polonia să poată fi şantajate”, a mai spus Viktor Orban.

Premierul ungar a explicat că războiul nu a fost câştigat, ci doar o bătălie importantă.

Sursa conflictului este faptul că în Europa există două viziuni concurente despre viitor: una a depăşit creştinismul şi epoca culturilor naţionale, ea ar permite primirea a multor oameni de cultură străină, pentru ca aceştia să se amestece cu cei care trăiesc aici şi din amestecul lor să se nască o cultură particulară.

”Ne place să fim în siguranță”

Premierul Ungariei a declarat că ungurii doresc siguranță și ordine, nu terorism și nu vor să se adapteze ei la cei care vin în țară.

”Noi, însă, nu vrem asta, nouă ne place să fim în siguranţă, să fie ordine, să nu avem terorism, nu vrem să ne adaptăm noi la cei care sosesc aici, noi nu vream să urmăm calea cealaltă. Adepţii celeilalte concepţii, însă, nu ne lasă să decidem despre asta, ei spun că Europa trebuie să fie uniformă peste tot.”, a spus premierul.

Premierul a subliniat că această dispută nu este încă decisă, trebuie să ne pregătim să luptăm în continuare, timp de încă un deceniu.

Moment semnificativ pentru Ungaria

Viktor Orbán a mai spus, de asemenea, că summitul UE reprezintă un moment semnificativ în istoria Ungariei şi a celorlalte 26 de state membre, pentru că s-a încercat ceva inedit.

Mai multe ţări din Uniune se confruntă cu dificultăţi, din acest motiv, pe lângă stabilirea bugetului pe 7 ani, a fost nevoie şi de crearea unui pachet de relansare economică.

Domnia sa a reamintit că în unele state membre, datoria publică va creşte la 150-160% din PIB. În Ungaria, această proporţie a fost de 83-85% în 2010, ceea ce a fost deja demoralizant.

Orbán a observat că la summit au existat foarte multe interese diferite şi a fost deosebit de greu să se găsească punctul comun care să convină tuturor.

Premierul a declarat că „în cinci zile de negocieri am obţinut 3 miliarde de euro pentru Ungaria”.

În momentul sosirii la summit, exista o propunere de acord privind suma pe care fiecare ţară trebuie să o plătească, precum şi despre banii de care fiecare poate beneficia din partea Uniunii.

Propunerea a fost nedreaptă

Această propunere însă a fost nedreaptă faţă de Ungaria, trebuia să fie corectată, ceea ce s-a şi reuşit – a spus Viktor Orbán.

Premierul a vorbit şi despre faptul că Ungaria participă la diviziunea internaţională a muncii, face parte din marea piaţă europeană.

”Noi avem însă un mare decalaj istoric, moştenit de la comunism, şi dacă am deschide frontierele fără să avem taxe vamale protecţioniste, firmele din ţările care au avut un trecut mai norocos ar veni aici şi ar crea o situaţie competitivă dificilă pentru întreprinderile ungare”, a spus acesta.

Viktor Orbán a adăugat că există o sumă pe care ei o scot din ţară, de aceea scopul este ca “şi noi să câştigăm după ei cel puţin atâta cât câştigă ei pe spinarea noastră”.

Dacă se scoate din ţară o mare sumă de bani, trebuie să găsim o soluţie de a atrage în ţară aceeaşi sumă de bani, de exemplu sub forma sprijinului din partea UE. Trebuie să ne luptăm pentru a obţine o stare de echilibru şi nu suntem departe de ea – a afirmat prim-ministrul.