Mai multe orașe din Germania fac pregătiri pentru lipsa de energie pe timp de iarnă, inclusiv prin crearea de adăposturi publice încălzite pentru cei care nu își permit să se încălzească acasă, potrivit ediției Bild de duminică. Potrivit raportului, aceste centre vor fi înființate, printre altele, în Ludwigshafen, Renania-Palatinat.

Germania se pregătește pentru „scenarii de urgență”

„Cu gândul la toamnă și iarnă, ne pregătim pentru toate scenariile de urgență”, a declarat primarul orașului, Jutta Steinruk.

Municipalitățile din Neustadt, Frankenthal și Landau intenționează să construiască facilități similare. Orașele pot folosi instalațiile temporare COVID-19, care au fost deschise în 2020 în stadioane sportive, săli de expoziții și săli de concerte, mai transmite sursa citată.

De asemenea, autoritățile intenționează să oprească iluminatul fațadelor clădirilor și semafoarele pe timp de noapte. În plus, autoritățile din Rendsburg, Schleswig-Holstein, au decis să nu instaleze un patinoar la târgul de Crăciun din oraș, deoarece echipamentul de răcire este un consumator prea mare de energie.

Sancțiunile occidentale impuse Rusiei au dus la criza energetică din Europa în ultimul an. Întreruperile operațiunilor logistice și financiare au slăbit lanțurile de aprovizionare și au dus la o creștere globală a prețurilor la energie.

„Avem o criză a gazului în Germania, deși securitatea aprovizionării este garantată în prezent, iar nivelul de umplere a instalațiilor de stocare a gazului este în creștere”, a declarat anterior vicecancelarul și ministrul Economiei, Robert Habeck.

Dacă după finalizarea lucrărilor tradiționale de întreținere a gazoductului Nord Stream, în iulie, „va exista o agravare a situației”, atunci „ne vom afla într-un scenariu în care nu vom avea suficient gaz pentru a supraviețui iernii”, a conchis el.

Rusia întrerupe livrările de gaze către Germania

Menționăm că, Rusia a anunțat că va suspenda livrările de gaze naturale către Germania prin conducta Nord Stream 1 timp de 10 zile, începând cu data de 11 iulie, pentru a efectua lucrări anuale de întreținere. Însă există temeri că Moscova ar putea găsi sau crea un motiv pentru a prelungi oprirea ca o modalitate de a pedepsi Berlinul pentru sprijinul acordat Ucrainei în urma invaziei Rusiei din 24 februarie.

Anunțul suspendării livrărilor a venit după ce, la 10 iulie, guvernul canadian a declarat că va returna Germaniei o turbină reparată a gazoductului Nord Stream 1, după ce va finaliza întreținerea echipamentului.

Turbina este programată să fie trimisă mai întâi în Germania, apoi să fie transferată către compania rusă de stat Gazprom – operatorul gazoductului – astfel încât Canada să nu încalce sancțiunile occidentale impuse Rusiei.

Luna trecută, Gazprom a redus capacitatea de-a lungul conductei Nord Stream 1 la 40% din nivelurile normale, arătând drept cauză întârzierile privind returnarea echipamentului care este întreținut de compania germană Siemens Energy în Canada.