Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, vineri, că este esenţială asigurarea cantităţilor de gaze naturale care să permită aprovizionarea cetăţenilor şi derularea în bune condiţii a activităţilor industriale, menţionând că după începerea exploatării la Marea Neagră, care a suplimentat cu 10% producţia internă, eforturile instituţiilor şi companiilor trebuie să se concentreze pe creşterea capacităţilor de producţie, depozitare şi extracţie din depozite.

Situația aprovizionării cu gaze, analizată la Guvern

Prim-ministrul a convocat, la Palatul Victoria, reuniunea Grupului de Lucru Interdepartamental pentru probleme de Securitate Energetică (GLISE), unde a fost analizată situaţia aprovizionării cu gaze necesare atât gospodăriilor, cât şi funcţionării economiei.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, participanţii cu atribuţii în domeniu au arătat că graficul de alimentare a depozitelor de gaze naturale este în parametrii conveniţi, România depozitând, deja, mai mult de jumătate din ţinta asumată la nivel european, de 80 la sută, respectiv 43 la sută.

„Este esenţial să asigurăm cantităţile care să permită atât aprovizionarea cetăţenilor, cât şi derularea în bune condiţii a activităţilor industriale. După începerea exploatării la Marea Neagră, care a suplimentat cu zece la sută capacităţile interne de producţie de gaze naturale, eforturile instituţiilor şi companiilor responsabile trebuie să se concentreze pe creşterea capacităţilor de producţie, depozitare şi extracţie din depozite”, a subliniat premierul Nicolae Ciucă, conform sursei citate.

Criza energetică va continua

În acest context, amintim că, președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, înaintea participării la Summitul NATO, că actuala criza energetică va continua, iar dependenţa masivă de gazul şi petrolul rusesc trebuie să se schimbe.

„Criza energetică nu a fost urmare a războiului pe care Rusia l-a declanşat împotriva Ucrainei, ci s-a întâmplat în pregătirea acestui atac. Această criză energetică a fost minuţios pregătită de Rusia şi pusă în practică. Din păcate, ea va continua.

Trebuie să fim foarte conştienţi de faptul că această dependenţă masivă de gazul şi petrolul rusesc trebuie să se schimbe. Însă schimbările nu se vor produce de pe o săptămână pe alta, fiindcă o bună parte din gaz şi petrol vine pe ţeavă, cum se spune. Ori, aceste conducte nu pot fi înlocuite foarte repede.

Avem o platformă comună creată de Comisia Europeană pentru achiziţia de gaz, de exemplu, acelaşi lucru se va întâmpla probabil şi pentru petrol, pentru a găsi surse alternative. Toată lumea lucrează la asta, însă şi furnizorii de gaz şi de petrol sunt conştienţi că aici este de făcut o afacere bănoasă. Rezultatul este că toate preţurile la nivel mondial au crescut semnificativ şi, aşa cum arată lucrurile acum, vor creşte în continuare. Deci cred că trebuie, din păcate, să vă spun că aceste lucruri ne vor afecta şi ne vor afecta pe termen mai lung”, a spus şeful statului.