Potrivit acestuia, problema nu se rezolvă din cauză că nimeni nu are curajul să înfrunte în mod direct sistemul.

„Ați avut sentimentul că există vreo dorință reală de a se rezolva? PNRR impune anumite restricții, inclusiv pe zona pensiilor, dar mi-ar fi plăcut să impună restricții și asupra indemnizațiilor celor care au fost cel puțin un mandat europarlamentar. Și banii ăia sunt tot de pe la noi, din cotizațiile țărilor membre.

Povestea e încurcată fiindcă nimeni nu are curajul să înfrunte în mod direct un sistem întreg de relații, de compromisuri, de dependențe.

E delicată fiindcă tuturor le este teamă”, a declarat sociologul pentru România TV.

Politicienilor români le este frică de cătușe

Marius Pieleanu a punctat faptul că politicienii se tem de problemele cu legea pe care le-ar putea avea.

„Există vreun prim-ministru sau vreun președinte de partid sau chiar cel al țării care să spună că, de mâine, procurorii nu mai primesc pensia pe care au avut-o sau nu mai au dreptul la ea? Chiar dacă, poate, mulți dintre ei au și greșit în viață, știți?!

E delicată fiindcă tuturor le este teamă. Este un adevăr pe care cu toții nu vrem să-l rostim, dar îl știm. Că se vine peste ei. Nu au nici o imunitate, imunitatea asta e o prostie.

România ar arăta cu totul altfel dacă politicienilor nu le-ar fi atât de teamă de cătușe. E o realitate și asta.

Deși sunt legitimați prin vot, ezită s-o facă. În câteva zile s-ar rezolva problema”, a adăugat sociologul.

România poate pierde miliarde de euro din cauza pensiilor speciale

România riscă să piardă miliarde de euro din cauza pensiilor speciale. Momentan, membrii coaliției de guvernare nu au ajuns la un acord comun, chiar dacă Comisia Europeană le-a transmis că principala problema o reprezintă pensiile magistraţilor şi pensiile militare.

După analiza proiectului de lege elaborat de Guvernul României, Comisia Europeană a transmis că forma actuală nu respectă principiul echității, fiind o diferență mare între veniturile cetăţenii obişnuiţi și veniturile magistraților, care primesc pensii speciale.

Proiectul de lege ce vizează pensiile speciale trebuia să fie gata în decembrie 2022. Cel actual nu corespunde cerinţelor Băncii Mondiale şi nici cerinţelor Comisiei Europene. Concret, proiectul de lege nu prevedere tăierea pensiilor speciale.