A fost cutremur în România. Ce magnitudine a avut și unde a fost localizat

Un cutremur cu magnitudinea 3,7 s-a produs în noaptea de vineri spre sâmbătă, la ora locală 1:27, în județul Buzău, zona seismică Vrancea, conform informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul a avut loc la o adâncime de 124,5 kilometri, în apropierea următoarelor orașe: 51 km nord-vest de Buzău, 55 km vest de Focșani, 65 km sud-est de Sfântu Gheorghe, 70 km est de Brașov și 77 km nord-est de Ploiești.

De la începutul lunii mai, în România s-au produs 28 de cutremure cu magnitudini între 2,1 și 4,1.

Anul trecut, cea mai puternică mișcare tectonică, de 5,7, a avut loc pe 14 februarie, în județul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri.

Oamenii nu trebuie să se sperie de cutremurele din România

Gheorghe Mărmureanu a transmis că nu ar trebui să ne îngrijorăm din cauza numărului mare de cutremure din România.

El a explicat că cu cât sunt mai multe cutremure mici, cu atât sunt mai puține șanse pentru cutremure puternice și catastrofale.

În fiecare an, în România au loc sute de cutremure foarte mici. Unele dintre ele sunt atât de slabe încât nu sunt resimțite.

Mărmureanu a îndemnat populația să fie liniștită și a promis că va avertiza publicul dacă, în urma calculelor sale și ale specialiștilor din întreaga lume, se previzionează un cutremur foarte mare.

De asemenea, el mai spune că pentru următorii zece ani nu ar trebui să ne facem mari griji. I-a sfătuit, în schimb, pe oameni nu se cumpere apartamente vechi.

”Nu trebuie să vă speriați de numărul mare de cutremure din România, nu s-a trezit Vrancea, cum zic unii, de fapt, nu doarme niciodată. Cu cât mai multe cutremure mici, cu atât mai puține cutremure puternice, catastrofale.

Anual, dacă e să o luăm așa, în România au loc sute de cutremure foarte mici, pe unele nici nu le resimțim. Stați liniștiți! Dacă, din calculele mele cu specialiștii din întreaga lume, vom crede că se apropie un cutremur foarte mare, eu voi ieși la televizor și voi atenționa populația.

Timp de zece ani nu ar trebui să ne facem griji majore. Oricum, nu cumpărați apartamente vechi, nu e o investiție bună. Feriți-vă să locuiți în clădirile vechi! Ați văzut cum s-a prăbușit blocul Scala, la cutremurul din 4 martie 1977!”, susține Gheorghe Mărmureanu.

Gheorghe Mărmureanu a declarat că el nu nu ar locui niciodată în Italia. A colaborat timp de 15 ani cu seismologii italieni și consideră că există un mare pericol acolo, în special în sud, în zona Napoli, dar și în nord. El i-a sfătuit pe români să nu se cazeze la hoteluri sau în clădiri foarte vechi atunci când călătoresc în Italia.

De asemenea, le-a recomandat celor care și-au făcut deja un rost în Italia să evite cumpărarea apartamentelor foarte vechi. Seismologul spune că nu ar fi o investiție bună.

În plus, el a adăugat că nu există nicio legătură între cutremurele din Italia și cele din România.