Un cutremur cu magnitudinea 4 s-a produs luni seara, la ora locală 18:44, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, conform informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul s-a înregistrat la o adâncime de 140 de kilometri în apropierea următoarelor oraşe: 67 km est de Braşov, 78 km nord-est de Ploieşti, 115 km sud de Bacău, 123 km vest de Brăila, 124 km vest de Galaţi şi 130 km nord de Bucureşti.

Un alt cutremur a avut loc în urmă cu aproape zece zile

Amintim că și pe 24 septembrie a mai avut loc un cutremur. Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a anunțat că acesta a avut magnitudinea de 3,9 pe Richter. Cutremurul s-a produs într-o sâmbătă după-amiaza, la ora locală 14:57, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău.

Potrivit datelor, cutremurul s-a înregistrat la adâncimea de 121 de kilometri, în apropierea următoarelor oraşe: 72 kilometri este de Braşov, 75 km nord-est de Ploieşti, 118 km vest de Brăila, 119 km sud de Bacău, 120 km vest de Galaţi şi 126 km nord de Bucureşti.

În luna septembrie a acestui an, în România au avut loc 17 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 4,2.

Cel mai mare seism din acest an a avut loc pe 16 ianuarie 2022

Cel mai mare seism din acest an a avut loc pe 16 ianuarie 2022, în zona seismică Vrancea, județul Vrancea, la o adâncime de 140 kilometri şi a avut magnitudinea de 4,4. Anterior, pe 26 mai 2021, un alt seism puternic s-a produs tot în Vrancea. Acesta a avut o magnitudine de 4,7, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP)

Cel mai puternic cutremur în 2022 la nivel mondial a avut loc în urmă cu doar câteva zile. Institutul american de geofizică (USGS), a anunțat că luni, 19 septembrie, la ora ora locală 13:05, un seism puternic s-a produs în largul localității La Placita de Morelos, în vestul Mexicului.

Seismul a avut o magnitudine preliminară de 7,5, arată Reuters și s-a produs la 46 de kilometri sud-est de La Placita de Morelos din statul Michoacan, la o adâncime de 10 kilometri, potrivit USGS. Sistemul pentru avertizare în caz de tsunami din Statele Unite a anunțat că există risc de tsunami în zona coastelor statului Michoacan, arată sursa citată.

Cutremurul a fost atât de puternic încât s-a resimțit și în capitala Ciudad de Mexico, unde clădirile s-au zdruncinat, iar locuitorii au ieșit rapid din case și au luat-o la fugă pe străzi. Trebuie menționat faptul că evenimentul s-a produs chiar în ziua aniversării cutremurelor din 19 septembrie 1985 şi 2017, două cele mai distructive din istoria recentă, relatează EFE, care a anunțat o magnitudine preliminară de 6,8.