Paola Mancini povesteşte: a fost o zduduitură lungă, am simțit că se prăbuşeşte totul în jurul meu. Apoi a venit primul rănit, plin de sânge, strigând: "Soția mea e moartă." Primarul din Accumoli spune: "Vor fi cel puțin șase victime. Sunt, de asemenea, şi doi copii mici."

"Fugiţi, fugiţi! Toate lumea afară!" Era asistenta medicală care ţipa şi este prima voce îngrozită pe care Paola Mancini o aude pe coridor. Nu a înţeles imediat ce se întâmplă: "Eram în cea de-a doua cameră de la Primiri Urgenţe. Ne-am ridicat cei care eram acolo și am încercat să ieşim aşa cum puteam. Într-un moment am ieşit afară. Pe coridorul spitalului din Amatrice era un doctor care ne încuraja şi ne ajuta cum putea."

În vârstă de 79 de ani, Paola Mancini, este una dintre pacientele care s-au aflat într-unul dintre saloanele de la Urgenţe ale spitalului la ora locală 3:31, când patul său a început să se miște foarte tare. Ea fusese internată în spital, marți, pentru investigaţii medicale. În această dimineață, Paola Mancini a fost găsită pe stradă, împreună cu alţi 14 pacienți internați în mica structură spitalicească din Amatrice. "A fost un şoc lung, teribil. Ne-a fost frică, am paralizat de groază. Am simțit totul se prăbușește în jurul meu". Iar bilanţul victimelor cutremurului devine tot mai mare. Potrivit primarului de Accumoli "sunt șase victime. Printre acestea există, de asemenea, şi doi copii mici.

"Unii dintre noi s-au rănit la cap"

Sentimentul a fost apocaliptic, numai atunci când șocul a trecut doamna Mancini și-a dat seama că spitalul era încă în picioare, dar că pereţii şi mai multe tavane s-au prăbuşit, lăsând în urma mormane de moloz, rănindu-i pe unii dintre cei care nu au reşit să iasă la timp din spital: "Au fost momente de panică, dar asistentele au fost foarte profesioniste și ne-au determinat să mergem pe stradă aliniați, spre piaţa centrală."

„A venit un prim rănit, apoi o fetiţă”

Acolo au început să vină supravieţuitori, rude şi totţi se uitau unii la alţii în stare de groază. Iată cum descrie Paola Mancini ceea ce s-a întamplat în piaţa centrala din Amatrice: "A venit prima ambulanță şi a transportat om rănit în stare de șoc, cu faţa acoperită de sânge. Nu l-am recunoscut, chiar dacă trăim aici. Plângea și repeta într-una: “Soția mea a murit, soția mea este moartă.., casa noastră a căzut!". În acest timp, medicii au contactat spitalul din Rieti, pentru a spitaliza acolo pacientii cu răni grave." Au început să vină ambulanțele: A venit o fetiță, ne-am dat seama că nu era grav și a fost îngrijită imediat. Între timp, am văzut echipajele de protecție civilă."

Primarul din Accumoli: "Sunt mulţi morţi!"

Primarul din Accumoli, Stefano Petrucci, a fost printre primii care au făcut o cronică a tragediei și a povestit despre dezastrul din orașul său. Orașul este una dintre cele mai afectate localităţi din provincia Lazio. "Situația este dramatică. Mulți oameni sunt cu siguranţă sub dărâmături, nu putem cuantifica." El a continuat cu un bilanţ aproximativ: "Vor fi cel puțin şase victime. Sunt, de asemenea, doi copii mici. O persoană – continua primarul – a fost scoasă de sub dărâmături în noapte. Apoi, există o familie de patru persoane sub o casă s-a prăbușit, și aici vorbim din păcate de doi copii mici. Mai există, de asemenea, şi o altă persoană dispărută."