Cutremur în Afganistan

Un cutremur cu magnitudinea de 5,0 grade pe scara Richter a zguduit provincia Balkh din nordul Afganistanului, duminică, 18 februarie 2024. Seismul a avut loc la o adâncime de 10 kilometri, conform rapoartelor Serviciului Geologic al Statelor Unite. Haji Zaid, purtătorul de cuvânt al guvernatorului provinciei Balkh, a scris pe platformele sociale că, deocamdată, nu există informații despre eventuale victime sau pagube materiale.

În octombrie 2023, provincia afgană Herat a fost lovită de o serie de cutremure cu magnitudinea de până la 6,3 grade pe scara Richter. Acele seisme au cauzat moartea a aproximativ 1.500 de persoane și au rănit aproape 2.000 de oameni, distrugând zeci de sate în întregime.

Cutremur în Insula Mindanao din Filipine

Un cutremur puternic a lovit recent Insula Mindanao din Filipine, perturbând operațiunile de căutare și salvare în urma unei alunecări de teren. Cutremurul a avut o magnitudine de 5,8 grade pe scara Richter. S-a produs la o adâncime de 10 kilometri.

Evenimentul a avut loc într-un moment critic, când autoritățile locale încercau să facă față consecințelor alunecării de teren din orașul Maco, provincia Davao de Oro, din sudul Filipinelor. Operațiunile de căutare au fost întrerupte din cauza seismului. Tragedia a adus deja pierderea a 28 de vieți,. 77 de persoane sunt date dispărute. Alte 32 de persoane au fost rănite, inclusiv o fetiță de doar 3 ani. Autoritățile locale au reușit să o salveze o altă fetiță, după ce a petrecut 60 de ore sub dărâmături.

Insula Mindanao a avut parte și de miracole, nu doar de cataclisme naturale

După aproape 60 de ore de la alunecarea de teren din Filipine, un miracol s-a produs într-un sat minier de pe Insula Mindanao, în sudul țării. O fetiță de trei ani și un bebeluș de două luni au fost găsiți în viață. Cei doi copii au fost descoperiți în stare bună, fără nicio rană vizibilă. După salvare, fetița și bebelușul au fost transportați la un spital din apropiere pentru a fi supuși examinărilor medicale.

„Este un miracol. Asta le dă speranţă echipelor de salvare. Rezistenţa unui copil este în general mai scăzută decât cea a adulţilor şi, cu toate acestea, copiii au supravieţuit.

E un mare miracol că au putut fi salvaţi după mai mult de 48 de ore. S-a presupus că în acest moment nu vom mai găsi pe nimeni în viaţă”, a a zis un om.