Un cutremur puternic a zguduit sudul statului Peru duminică. El a avut o magnitudine de 6,3 pe scara Richter. Potrivit Institutului Național de Geofizică din Peru, epicentrul seismului a fost localizat în regiunea Arequipa. Acesta este una dintre cele mai importante și populate zone din sudul țării.

Cutremurul a fost resimțit de-a lungul întregii coaste sudice a Peru, provocând panică în rândul locuitorilor.

A fost cutremur puternic în Peru duminică

Deși intensitatea seismului a fost semnificativă, autoritățile locale au declarat că nu s-au înregistrat victime.

Cutremurul a fost resimțit de-a lungul întregii coaste sudice a Peru. Epicentrul a fost localizat în provincia Chala.

Cu toate acestea, nu a fost emisă alertă de tsunami.

Potrivit rapoartelor obținute prin intermediul Rețelei Seismice Naționale, seismul a început la ora 9:47 (ora locală). El a avut originea la 41 de kilometri sud-vest de Chala, în provincia Caraveli, regiunea Arequipa. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 25 de kilometri și a fost localizat în mare.

Case prăbușite și o șosea blocată

Provincia Caraveli a raportat prăbușirea unor case și blocarea autostrăzii Panamericane în urma cutremurului. Conform declarațiilor primarului provinciei Caraveli, Roberto Soto Riveros, cetățenii din zonă au fost afectați de prăbușirea unor locuințe în timpul seismului, iar cel puțin o șosea a fost blocată.

„Am un raport de la oficialul nostru din Lomas. Cutremurul a fost resimțit până la Nasca (…) Aici a fost resimțit foarte puternic.

Se pare că nu există pagube materiale în capitala Caravelí, dar sunt în comunicare cu alți primari de districte și, de asemenea, cu secretarul nostru tehnic de la Protecția Civilă pentru a evalua pagubele personale din prima oră”, a declarat oficial.

Toată lumea este în alertă pentru orice noi evoluții

Soto Riveros a cerut, de asemenea, sprijin din partea Centrului Național de Operațiuni de Urgență (COEN) pentru curățarea drumurilor afectate sau potențial deteriorate din Caravelí. El a subliniat și necesitatea de a facilita trecerea ambulanțelor de la centrele de sănătate și spitale. Acesta a vorbit și de ajutor pentru evacuarea celor care ar fi putut fi răniți de cutremurul puternic.

Conform Centrului Național de Operațiuni de Urgență (COEN), a început deja coordonarea cu autoritățile locale, inclusiv cu agenții Poliției Naționale Peruane și primarii locali și regionali.

La câteva minute după primele informații despre cutremurul din Arequipa, Ministerul de Interne a anunțat că agenții Poliției Naționale Peruane au fost deja trimiși la fața locului.

„În urma cutremurului din Chala, poliția a desfășurat ofițeri de la secțiile de poliție din zonă, precum și agenți de la Divizia de protecție a autostrăzilor și de la Posturile de ajutor rapid. Tot personalul este în alertă pentru orice noi evoluții,” se arată în comunicat.

Un copil a fost călcat în picioare în timpul evacuării

Deși până în prezent nu au fost raportați răniți, autoritățile locale indică faptul că un copil a fost călcat în picioare în timpul evacuării și este transferat la Camaná pentru a primi îngrijiri medicale.

Pe rețelele de socializare circulă mai multe înregistrări video din satele din provincia Chala, care arată alunecări de pietre și pământ de pe dealurile din jur, în timpul cutremurului cu magnitudinea de 6,3 care a avut loc în această dimineață.