Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko vine cu informații de ultimă oră. Acesta a anunțat că a dat ordin forțelor de securitate a frontierei să închidă total frontiera cu Ucraina. În același timp, oficialul a mai anunţat destructurarea unor ”celule teroriste” legate de Occident care intenţionau să realizeze o lovitură de stat în Belarus, informează Reuters şi AFP.

„O cantitate imensă de arme vine din Ucraina în Belarus. Iată de ce am ordonat forţelor de securitate a frontierei să închidă complet frontiera cu Ucraina”, a spus Lukaşenko, potrivit Agerpres.

În același timp, liderul de la Minsk a mai ținut să  sublinieze faptul că autorităţile belaruse au destructurat ”celule teroriste latente” legate de Germania, Ucraina, SUA, Polonia şi Lituania, celule pe care le-a acuzat că planificau să ”înlăture prin violenţă regimul” din Belarus.

Relația Belarus-Occident, din ce în ce mai intensă

De menționat este faptul că, în ultima perioadă, disputa dintre Belarus şi Occident s-a intensificat. Tensiunile au început după aterizarea forţată şi ilegală a unui zbor Ryanair la Minsk, în Belarus, pe data de 23 mai 2021.

Mai exact, întreaga întâmplare a pus în pericol siguranţa aviaţiei și a dus la reţinerea de către autorităţile belaruse a jurnalistului Roman Protasevici şi a prietenei sale, Sofia Sapega, lucru care a generat tensiuni inclusiv la nivelul Uniunii Europene. 

În acest sens, la data de 21 iunie, Uniunea Europeană a impus măsuri restrictive împotriva a 78 de persoane din Belarus şi a opt entităţi. În ceea ce privește decizia luată, aceasta a fost luată având în vedere escaladarea încălcărilor grave ale drepturilor omului în Belarus şi actele violente de represiune îndreptate împotriva societăţii civile, a opoziţiei democratice şi a jurnaliştilor.