Lovitură pentru Austria!

Austria, atacată dur de Metsola. Creșterea extremismului nu trebuie ignorată, ci contracarată, arătând astfel că Uniunea Europeană contează, a declarat Roberta Metsola marți, pe data de 12 septembrie, la Strasbourg. Aceasta și-a exprimat, totodată, temerea că decizii precum cea de blocare a aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen riscă să ducă la înmulţirea „celor care vor să distrugă Europa”.

Într-o scurtă discuţie cu jurnalişti străini în Parlamentul European, reunit în prima sesiune plenară la Strasbourg după vacanţa de vară, Roberta Metsola a vorbit despre posibila schimbare a tratatelor europene şi extinderea UE, alegerile pentru legislativul comunitar de anul viitor şi creşterea extremismului, dar şi despre blocarea aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.

„Cel mai rău lucru care ni s-ar putea întâmpla este ca o decizie precum cea din decembrie (din Consiliu – n.r.), de a nu permite aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, să se aplice şi cu ţări care luptă în război, luptă în războiul nostru. Să aştepţi ani de zile şi să ţi se spună nu. Cum putem noi, ca Europa, să justificăm un astfel de mesaj în faţa a milioane de oameni care se uită la Europa ca singura lor speranţă?”, a declarat aceasta.

Blocarea aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, nejustificată

În urmă cu 12 ani, Comisia Europeană a stabilit un acord cu România și cu Bulgaria, cu care a fost de acord și Parlamentul European. Potrivit acestuia, nu există niciun obstacol juridic, politic sau de alt fel în calea intrării în spaţiul european de liberă circulaţie. Astfel, blocarea acestor două țări la spațiul Schengen ar putea duce la „creşterea celor care vor să distrugă Europa”, spune Roberta Metsola.

Președintele Parlamentului European a recunoscut că în multe ţări cetăţenii au un sentiment de frustrare şi se simt ignoraţi.

„De ce nu se vorbeşte cu noi? (…) De ce să discutăm despre schimbarea tratatelor când eu sunt îngrijorat că nu îmi pot încălzi locuinţa şi că nu mă descurc? Cred că răspunsul nostru trebuie să fie că, dacă deciziile noastre sunt centrate pe oameni, dacă rămânem cel mai ambiţios continent în privinţa schimbărilor climatice şi dacă reuşim să creăm un mediu sigur pentru industrii şi companiile mici şi mijlocii, atunci putem avea o politică europeană corespunzătoare care să fie simţită ca venind din partea Europei. Asta e Europa pe care vreau să o văd”, a declarat ea.

Roberta Metsola a adăugat:

„Nu cred că ar trebui să ignorăm creşterea extremismului. Cred că trebuie să o contracarăm. Iar acest discurs poate fi contracarat arătând că Europa contează.”

Roberta Metsola
Roberta Metsola (Sursa: eupoliticalreport.eu)

Brexitul a generat temeri că mai multe țări ar putea dori să iasă din UE

Aceasta a reamintit că după Brexit, exista temerea că tot mai multe ţări ar putea dori ieşirea din UE, dar că acum nu se mai aude acest discurs.

„De ce? Datorită Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, în special datorită modului în care am abordat pandemia, faptului că ne-am unit mai mult ca oricând în privinţa achiziţiilor de energie, depozitării de gaz, diversificării (surselor de alimentare – n.r.), investiţiei în energii regenerabile, ajutând la recuperarea statelor membre”, a spus președintele Parlamentului European.

Președintele Parlamentului European a pledat, totodată, ca Uniunea Europeană să fie pregătită pentru o „relansare şi reformare”.

Potrivit Robertei Metsola, nu este vorba doar despre discutarea politicii agricole comune sau eliminarea unanimităţii în politica externă sau despre câţi comisari va avea fiecare ţară. Este vorba de a înţelege necesitatea politică, de a realiza că Europa este mai puternică şi mai sigură atât politic, cât şi economic, dacă este mai mare.