Inflația ar fi urcat la 20% în România! Avertisment de ultim moment de la BNR. O spune chiar Mugur Isărescu

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a prezentat marți, 9 august, raportul asupra inflației din trimestrul II al anului. Astfel, acesta a subliniat că inflația ar fi urcat la 20% fără schema de plafonare. Totodată, șeful BNR a subliniat că perioada dobânzilor puternic real negative este depășită.

De asemenea, Isărescu spune că nicio țară din UE nu are o inflație în jurul valorii țintă de 2% în momentul de față. Trebuie menționat că România se situează pe locul 7 în UE, ușor peste media UE de 9,6%.

Evoluția inflației este urmarea creșterii prețurilor energiei

Mai apoi, guvernatorul BNR spune că prețurile materiilor prime au început să scadă.

„Așa cum am spus, atunci când materiile prime vor începe să se ieftinească, vom micșora pasul de creștere a dobânzii de politică monetară”, a spus guvernatorul.

Pe de altă parte, guvernatorul spune că ar putea apărea tensiuni pe piața muncii. Consumul populației a evoluat favorabil, chiar dacă a intervenit o temperare a consumului care va fi mai evidentă în semestrul al doilea al anului.

Amintim că evoluția inflației este urmarea creșterii prețurilor energiei, utilităților, dar și majorării prețurilor bunurilor alimentar.

Isărescu: Băncile au sărit calul și au dus ROBOR peste dobânda-cheie

Perioada dobânzilor puternic real negative este depășită, a declarat guvernatorul BNR. Isărescu spune că astfel de perioade apar o dată sau de două ori într-un secol și că nu se va repeta prea curând.

Guvernatorul BNR spune că normale sunt dobânzile real pozitive, la nivelul de 3 – 6% pentru politica monetară.

În context, Isărescu a evidențiat o decuplare a indicatorului ROBOR la 3 luni de rata dobânzii de politică monetară.

„Băncile au sărit calul și au dus ROBOR peste dobânda-cheie. Au suprareacționat”, a spus guvernatorul, care a apreciat că băncile și traerii au avut tendința de a privi pesimist viitorul, fiind influențate și de discuțiile despre foamete și alte dezechilibre.

„Le transmit băncilor să fie mai atente la semnalele date de Banca Națională”, a spus Isărescu.