Leul e pe trend ascendent față de euro

Curs valutar 5 decembrie. Leul prinde putere în raport cu euro. Cursul pentru euro comunicat de BNR, marți, este de 4,9672 lei, înregistrând o scădere față de ziua anterioară, când valoarea era de 4,9678 lei. Astfel, euro înregistrează o descreștere de 0,0006 lei, în timp ce moneda națională înregistrează o creștere.

În ceea ce privește dolarul american, acesta a înregistrat o creștere la 4,5844 lei față de 4,5710 lei în ziua anterioară, reprezentând o majorare de 0,0134 lei.

În altă ordine de idei, economistul Mircea Coșea a vorbit la Antena 3 CNN, despre creșterea prețului aurului și posibilele scumpiri la alimentele de bază, în viitorul apropiat.

În tot acest context economic, prețul aurului a atins un nou record. Prețul prețiosului metal a depășit 2.100 de dolari. Reamintim că aurul a atins un maxim istoric şi în România luni, un gram fiind cotat de BNR la 303,8212 lei. Marţi, 5 decembrie, gramul de aur a scăzut la 298,5041 lei.

Întrebat dacă în urma noului record al prețului aurului se pot înregistra scumpiri, profesorul în economie Mircea Coșea a spus că în mod obișnuit, există un plafon. Acesta nu ar trebui să înregistreze o creștere semnificativă în prezent. Asta deoarece pe ansamblul economiei internaționale, lucrurile evoluează în această direcție.

Inflația a luat-o în jos

Mircea Coșea spune că se constată că inflația a atins un nivel maxim și se îndreaptă în jos. Dar acest aspect nu are un impact semnificativ asupra prețurilor în România. Asta, deoarece se observă o tendință în țara noastră de a se crea o discrepanță între dinamica inflației și dinamica puterii de cumpărare.

Interesul țării noastre se axează pe puterea de cumpărare a populației în ceea ce privește consumul de alimente de bază. În special în apropierea unor perioade festivale în care cererea pentru alimente specifice este în creștere.

„Personal, nu cred că vom asista la o creștere a prețurilor în această perioadă. Este o perioadă în care consumul crește, dar nu la valoarea pe care am avut-o în anii trecuți.

Chiar dacă va fi o creștere a prețurilor la alimentele de bază tradiționale, ele nu vor fi foarte mari.

Pentru că o scădere a cererii, care este evidentă, va forța pe cei care produc și pe cei care distribuie să păstreze o anumită stabilitate a prețurilor, chiar dacă în această situație există tendința de urcare artificială a prețurilor în vederea unui consum mai mare.

Ca tendință generală, însă, vom vedea o creștere a prețurilor anul viitor, 2024 pentru că această mișcare de la 1 ianuarie, prin noi impozite și taxe, prin creșterea nivelului la dobânzile creditelor, va face ca toate aceste lucruri să se vadă în prețuri.

Anul viitor vom asista la o creștere de prețuri, dar moderate, nu mă aștept la o explozie”, a spus profesorul în economie, Mircea Coșea, la Antena 3 CNN.