Mircea Coșea susține că sunt tineri care nu muncesc că au din ce trăi

Mircea Coșea este de părere că sunt foarte mulți tineri care nu muncesc pentru că au din ce trăi. El a spus că această categorie de români este plătită doar ca aducă voturi la alegeri.

România ar putea pierde în următorii 10 ani nu mai puțin de un milion de persoane din forța de muncă activă. Acestea sunt datele conform unui studiu prezentat recent de Camera de Comerț româno-americană.

Mai mult decât atât, țara noastră înregistrează o puternică disparitate între regiuni. Ceea ce se reflectă în dezvoltarea economică și socială în anumite județe.

Datele prezentate arată că în România sunt oficial cinci milioane de salariați, la o populație de aproximativ 20 de milioane. Deci, 25% dintre noi muncim, în timp ce în țări vecine, ca Ungaria sau Cehia, ponderea este de 50%.

„Există o explicaţie care ar trebui sau ar fi trebuit de mult timp să fie sub ochii guvernanților și să se ia măsuri. Sunt oameni, sunt mulți, sunt tineri care nu muncesc în România pentru că au din ce trăi. Sunt două elemente care trebuie luate în calcul.

Primul este așa-numitul sindrom italian şi anume, în România există o anumită tradiție ca tinerii să rămână cu părinții la un loc, în aceeași casă, chiar dacă se căsătoresc, mai mult decât ar trebui. Ajung până la vârsta de 35-40 de ani” a spus Coșea.

România se confruntă cu „sindromul italian”

Politicianul a dat exemplul Italiei unde se întâmpla același fenomen în urmă cu 20-30 de ani.

„De aceea se numeşte sindromul italian. Și asta înseamnă că, având din ce trăi, din pensiile părinţilor sau din ceea ce părinții îi ajută, nu muncesc. Asta este o chestiune de educaţie, până la urmă” a spus economistul.

Politicianul a spus că procentul care nu muncesc pentru că au bani și doar votează este mult mai mare decât în alte țări. Coșea s-a referit la salariile sociale și alte ajutoare și bonusuri bănești care se acordă populației care poate să stea fără probleme pe margine. De aceste persoane profită primarii și alți funcționari publici înregimentați politic atunci când sunt alegeri. El a mai spus că piața muncii este politizată excesiv, iar asta este destul de grav.

„Îi ţin în viaţă dându-le bani. E un lucru grav, pentru că asta înseamnă că România pierde pe de-o parte forţă de muncă activă.

Pe de altă parte, că se politizează excesiv piața muncii și e un lucru complicat. Problema în sine este mult mai gravă, și anume, România are o problemă care va fi extrem de gravă pentru națiunea română în viitor, și anume un deficit demografic mare”, a explicat profesorul Mircea Coșea, potrivit editiadedimineata.ro.