Curs valutar 15 februarie. Anunț de ultimă oră de la BNR. Cât costă un euro

Potrivit datelor publicate luni de BNR, euro a rămas constant astăzi la valoarea obținută vineri de 4.8745 lei.

Dolarul american pe de altă parte a scăzut luni cu 0.20%, ajungând la valoarea de 4.0179 lei.

Lira sterlină s-a apreciat în schimb, ajungând la valoarea de 5,5881 lei.

Curs valutar 15 februarie. Anunț de ultimă oră de la BNR. Cât costă un euro

Francul elvețian a rămas la aceași valoare de vineri, 4,5101 lei.

Prețul gramului de aur este de 235,0131 lei.

Ce s-a întâmplat cu Indicele ROBOR

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a scăzut luni de la 1,55% la 1,54%, arată datele publicate de BNR.

Același lucru s-a întâmplat și cu Indicele ROBOR la 6 luni, care a coborât de la 1,63% la 1,62%.

De menționat este faptul că, în urmă cu o lună, consiliul de administraţie al BNR a hotărât reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25% pe an, de la 1,50% pe an, începând cu data de 18 ianuarie 2021, reducerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,75% pe an, de la 1% pe an, şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 1,75% pe an de la 2% pe an.

De asemenea, BNR a mai decis păstrarea nemodificată a ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituţiile bancare din România, în lei, iar evoluţia sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piaţă.

Curs valutar 15 februarie. Anunț de ultimă oră de la BNR. Cât costă un euro

În ceea ce privește valoarea IRCC, aferentă perioadei ianuarie-martie 2021, aceasta este de 1,88%, în declin de la nivelul de 2,17% în trimestrul patru al anului 2020. Reducerea de 0,29 puncte procentuale se aplică împrumuturilor acordate populaţiei după luna mai a anului 2019, data la care a fost înlocuit ROBOR în contracte.

IRCC este calculat în funcţie de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele şi este aplicat cu o întârziere de un trimestru faţă de perioada de referinţă. Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotaţiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Naţională.