Leul pierde teren față de principalele valute. Ce arată datele BNR

Vineri, moneda națională s-a depreciat ușor în raport cu euro arată datele Băncii Naționale a României (BNR). Potrivit cursului oficial publicat de BNR, un euro este cotat la 5,0810 lei, în creștere față de valoarea de 5,0774 lei înregistrată joi.

Tendința ascendentă a monedei unice europene reflectă o presiune ușoară asupra leului pe piața valutară.

Și dolarul american a înregistrat o apreciere în raport cu leul. Cotația oficială a ajuns la 4,3461 lei, în urcare de la 4,3275 lei, valoare stabilită în ședința anterioară.

În ceea ce privește francul elvețian, acesta a fost cotat la 5,4596 lei, în creștere față de nivelul de 5,4484 lei din ziua precedentă.

Lira sterlină este singura dintre principalele valute care s-a ieftinit față de leu. Vineri, BNR a stabilit un curs de 5,8849 lei pentru o liră, în scădere față de 5,8916 lei, cât a fost joi. Această ajustare vine în contextul fluctuațiilor externe de pe piața britanică.

În paralel, prețul aurului a continuat să crească, consolidându-și poziția de activ de refugiu. Gramul de aur a fost cotat la 466,3616 lei, în creștere de la 462,6381 lei în ședința precedentă.

BNR
SURSA FOTO: Inquam Photos /Mălina Norocea

ROBOR în ușoară scădere, IRCC rămâne stabil

Amintim că, indicele ROBOR la trei luni, utilizat drept referință în calculul dobânzilor pentru creditele de consum în lei, a scăzut joi la 6,75% pe an, potrivit BNR. Comparativ cu nivelul anterior de 6,77%, este vorba de o reducere moderată, care poate influența pozitiv ratele lunare ale debitorilor.

Acest indice a început anul la 5,92%, dar a cunoscut o tendință ascendentă începând cu data de 6 mai, când a urcat la 6,08%, imediat după primul tur al alegerilor prezidențiale.

Pe de altă parte, datele BNR arată că ROBOR la șase luni, folosit în special pentru creditele ipotecare cu dobândă variabilă, a stagnat la nivelul de 6,90% pe an. ROBOR la 12 luni a înregistrat o scădere ușoară, de la 7,05% la 7,03%.

Indicele IRCC, calculat trimestrial conform OUG 19/2019 și aplicabil creditelor în lei acordate consumatorilor după mai 2019, rămâne neschimbat la 5,55% pe an. Acest nivel este identic cu cel din trimestrul anterior și reflectă o relativă stabilitate a dobânzilor din sistemul bancar pentru perioada analizată.