Pentru cele doua carti mentionate, puteti lua legatura cu editura All din Bucuresti, la telefon 01/402.26.03. Pentru alte lucrari in domeniu, contactati editura Rentrop&Straton din Bucuresti, la telefon 01/337.41.46.
Adrian Stoica, Germania: „Sunt un cititor al revistei Capital, stabilit in Germania. Doresc sa va informez ca in editia din 28 februarie 2002 am descoperit o greseala. In articolul din pagina 11, „Cota redusa la TVA apropie Romania de UE”, este mentionat faptul ca in Germania cota standard de TVA este de 15%, iar cota redusa este 7%. In Germania, cota standard este de 16%”.
Va multumim pentru observatie si facem, pe aceasta cale, rectificarea cuvenita.
Cristian Preda: „As dori ca doamna Ruxandra Covacef, care v-a cerut detalii in legatura cu infiintarea unui magazin virtual, sa ma contacteze. Si eu am de gand sa infiintez un asemenea magazin”.
In masura in care doamna Covacef este
interesata intr-un parteneriat, o invitam sa ia legatura cu cititorul nostru la adresa megaforce_axl@yahoo.com.
Eugen Puscasu: „Doresc, daca se poate, sa raspundeti la o intrebare importanta pentru mine. Am in familie o persoana bolnava de cancer si am auzit de doua medicamente: Cisplatin si Etopozidda. Puteti sa-mi dati o idee despre unde ar trebui sa le caut?”
Puteti incerca la urmatoarele adrese de Internet: www.cancerbacup.org.uk/info/cisplatin.htm, chemcases.com/cisplat/, www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/cisplatinsystemic202143.html, www.cheshire-med.com/services/pharm/meds/cisplatin.html. Veti gasi informatii despre Cisplatin si despre un medicament care se numeste Etoposide. Va recomandam, de asemenea, sa luati legatura cu Spitalul clinic Fundeni din Bucuresti.
Marian Dula, Campina: Sunt unul dintre cei doi asociati ai unei societati comerciale care are ca obiect de activitate, printre altele, si cresterea, comercializarea pasarilor. In vederea unui imprumut, m-am adresat BCR Campina, „si am fost refuzati pe motiv ca nu se dau imprumuturi cu dobanda subventionata pentru societati care nu au activitate. Banca Agricola din Ploiesti nu mai da credite pentru agricultura si nu imprumuta societati la inceput de drum. La Banca Transilvania am fost respins pe motiv ca nu am cu ce sa probez capacitatea manageriala, printr-o activitate anterioara la societatea comerciala. La Directia agricola a judetului Prahova, prin programul Sapard, nu am putut obtine credit pentru ca acest program nu crediteaza constructia de adaposturi pentru animale si pasari si nu acorda imprumuturi pentru incepatori. In ce conditii pot obtine un imprumut de zece mii de dolari pentru constructia unei microferme de pui de gaina, popularea acesteia cu material de reproductie, comercializarea puilor de gaina?”
Va intelegem disperarea. Societatile mici au sanse slabe sa obtina un credit, iar daca mai sunt si nou-infiintate, totul devine si mai greu. In principal, fondurile nerambursabile acordate de catre UE prin programul Phare urmaresc sa dezmorteasca si acest sector. Bancile sunt foarte reticente fata de intreprinderile fara activitate, chiar daca sunt la inceput de drum. Pentru a inlatura suspiciunile inerente legate de afaceri de start, trebuie sa aveti un plan de afaceri foarte bine construit, sa studiati piata, sa veniti cu studii de fezabilitate prin care sa argumentati care sunt potentialii clienti, care va sunt competitorii. Nu este simplu, tocmai de aceea, apelarea la cineva cu multa experienta in domeniu va poate aduce unele avantaje. Din pacate, nu avem solutii scoase din maneca. Cu acelasi tip de probleme se confrunta majoritatea intreprinderilor mici si chiar mijlocii. Incercati sa stabiliti o colaborare mai stransa cu cei implicati in programele de finantare pentru IMM (fie banci, fie institutii care deruleaza programe de fonduri nerambursabile). Poate va fi util sa faceti un schimb de idei cu o familie care a reusit sa obtina finantare Phare pentru o microferma de vite. Articolul despre aceasta afacere a aparut in Capital nr. 4/25 ianuarie 2001, iar coordonatoarea proiectului, Mihaela Andrei, poate fi contactata la e-mail andrei19m@yahoo.com sau pe adresa postala a fermei Radpel Com SRL (familia Andrei), localitatea Telesti, judetul Gorj.
Ovidiu Bostan, student la Facultatea de Stiinte Economice din Galati: „De doi ani
am inceput sa citesc revista Capital cu regu-
laritate si am gasit prin multitudinea de articole si cateva care tratau problema paradisurilor fiscale. Intrucat eu mi-am ales ca tema pentru proiectul de licenta „Impactul politicii de paradis fiscal asupra dezvoltarii economice”, va rog sa imi recomandati cateva lucrari pe aceasta tema”.
Exista brosuri editate si distribuite gratuit de catre firmele specializate in consultanta cu privire la paradisurile fiscale: Laveco – 01/313.66.21, 092.326.329, Consulco -01/337.14.21 sau
lucrarea de specialitate „Planificarea fiscala 2000”. Puteti contacta firmele pentru detalii.
O sursa utila va poate fi un site romanesc recent lansat,: www.offshore.ro. Desigur, pentru
informatii in engleza si franceza, sunt o
multime de site-uri (www.paradis-fiscal.com,
www.taxhaven-opm.org,
www.financial-planning.com). Le puteti cauta folosind cuvinte-cheie.