ierarhii, asa cum au interpretat unii operatori locali. Acest lucru este imposibil de realizat, din cel putin doua motive: lipsa de transparenta a unor companii de profil, motiv pentru care nu se cunoaste cu exactitate totalul pietei de research, pe de o parte, si faptul ca unele firme au in obiectul de activitate si activitati conexe cercetarii de piata, dupa cum am mentionat, de altfel, in dreptul infografiei din pagina.
Comentariu la articolul cu titlul „Care este drumul bun?“, din Capital nr.11/17.03.2005: Solutia este doar pe termen scurt, adica pentru 2005. Totusi, pentru ca Romania sa fie acceptata in UE sunt necesare investitiile cofinantate de stat, dar in lipsa oricarei restructurari, Guvernul nu are solutii. Adevarata solutie ar fi restructurarea constructiei bugetare si inceperea de urgenta a reducerii cheltuielilor guvernamentale. Ma refer aici inclusiv la vizitele de stat sau de mers afara si la finantarea directa sau indirecta a ordonatorilor de credite la nivel de guvern. Priviti catre Codrut Seres si veti vedea doar acolo ce inseamna sa consumi fara rost la nivelul ministerelor si desigur ca nu ma refer la ministru, ci la organizarea ministerului sau.
Calin Delavale, Bucuresti
La articolul cu titlul „Ii lasam in urma pe vecinii bulgari“, din Capital nr.12/24.03.2005: Stiti cum este? Nu conteaza ce credem noi, conteaza ce spun strainii. Eu locuiesc in UK si sincer va spun ca ma deranjeaza ca la marii operatori de turism nu se gasesc programe pentru Romania, pe cand pentru Bulgaria gasesti cu duiumul. Ca fapt divers, leva se schimba la greu in UK, cursul ei fiind afisat de toti acesti operatori de turism. Apoi, nu pot intelege preturile URIASE pe care le cere Tarom pentru o cursa Londra-Bucuresti. Nici un roman din UK nu zboara cu Tarom. Daca pe cei din nord ii inteleg ca prefera sa zboare la Budapesta pentru 50 de lire si apoi cu inca 50 ajung in nordul tarii, totusi am auzit si de cei care zboara la Varna sau Bourgas in Bulgaria, si ma refer la dobrogeni. Nu inteleg de ce nu se insista pentru atragerea de turisti din UK, care cred ca reprezinta o categorie importanta din aceasta piata. Din cauza vremii de aici, aproape 75% din britanici prefera vacantele „abroad“, si Bulgaria este o optiune din ce in ce mai mult luata in consideratie de britanici. Pur si simplu, 5 din 10 britanici cu care intru in contact cand le spun ca sunt din Romania imi spun ca au fost in concediu in Bulgaria. In plus, nu sunt website-uri care sa promoveze turismul in Romania. Am dat cautare pe Google pentru ambele tari si va pot spune ca suntem mult in urma bulgarilor.
Un cititor din Londra
Comentariu la articolul cu titlul „Datoriile imping calea ferata in colaps“, din Capital nr.12/ 24.03.2005: Nu cred ca „liberalii“ romani care vad o crima in orice sprijin al statului pentru economia nationala vor fi atat de tampiti incat sa astepte venituri de la CFR ca de la un Sofitel, fara sa se investeasca in viata societatii si sa decida vanzarea companiei, declarata de vocile cederiste in faliment, unui Catarama, Becali sau Sigurdvinsson care sa-si bata joc de patrimoniul CFR si de rolul sau social…
Daniel Cobarzan, Zalau