Cum vor putea petrece românii noaptea de Înviere: Președintele Klaus Iohannis a explicat totul miercuri, în cadrul unei conferințe de presă.

Șeful statului a explicat faptul că pandemia de coronavirus nu poate fi depășită doar prin măsurile ce țin de restricții, ci este nevoie de vaccinarea populației.

Cum vor putea petrece românii noaptea de Înviere. Restricțiile se ridică

”Ne pregătim de marea sărbătoare a Învierii Domnului și vreau să ne pregătim foarte bine nu doar acasă, ci vreau să ne pregătim foarte bine în societate.

Pot să vă spun câteva lucruri certe, care au fost discutate împreună cu reprezentanții bisericilor. În Noaptea de Înviere, restricțiile se ridică.

Creștinii vor putea să participe la slujbele de Înviere. Nu vor trebui să completeze declarații. Vor merge pur și simplu la biserică.

În Noaptea de Înviere, fiecare creștin poate să meargă la biserică dacă dorește. Biserica va organiza slujba așa cum este datina.

Biserica va organiza slujba așa cum este datina. Prima parte a slujbei se ține afară, după care se intră în biserică. Aceste lucruri sunt deja prevăzute în hotărârea de guvern care este deja în vigoare”, a explicat președintele Klaus Iohannis.

”Măsurile nu înlătura pandemia”

”Am văzut că în aceste zile s-a dezbătut foarte mult cum e cu restricțiile. Suntem în continuare în plină pandemie. Să nu aibă cineva impresia că dacă a venit primăvară s-a terminat pandemia.

Măsurile nu înlătura pandemia. Aceste restricții doar diminuează impactul. Încetinesc pandemia în așa fel încât personalul medical să aibă o șansă să ii trateze pe cei care fac forme grave.

Există o singură cale să ieșim din pandemie: Vaccinarea”, a spus președintele Klaus Iohannis.

Îndrumări privind slujbele din partea Sfântului Sinod

În context, Cancelaria Sfântului Sinod a aprobat marți îndrumările privind slujbele care vor fi săvârșite în perioada dintre sâmbăta Floriilor și sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, în condițiile stării de alertă.

Respectarea regulilor de protecție va fi asigurată de voluntari, iar Sfânta Lumină va veni de la Ierusalim, conform tradiției, notează antena3.ro.

Sfintele slujbe pot fi oficiate în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult, cu respectarea regulilor de protecție sanitară prevăzute de Ordinul comun al Ministrului Sănătății și al Ministrului Afacerilor Interne nr. 1.103/95/2020, printre care se numără:

– dezinfectarea mâinilor la intrarea în lăcașul de cult;

– purtarea obligatorie a măștii sanitare, astfel încât aceasta să acopere gura și nasul;

– asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană și o distanță de minimum 2 m între persoane, în interior, și 1,5 m între persoane, în exterior.