În urma întâlnirii s-au decis mai multe schimbări ale Ordinului de ministru intrat în vigoare acum un an. Acesta stabilea regulile pentru înmormântarea celor care au murit în urma infectării cu coronavirus.

Noile schimbări presupun că, la înmormântare, persoana decedată va putea fi îmbrăcată cu haine puse la dispoziție de către familie. Cei care pierd lupta cu virusul necruțător vor putea beneficia de o slujbă religioasă în conformitate cu voința familiei, practicile și ritualurile cultului de care aparține.

În ceea ce privește înhumarea sau incinerarea, aceasta se va face cu sicriul sigilat și cu respectarea tuturor normelor în vigoare.

Despre ce s-a mai discutat l-a întâlnire

Precizăm că la întâlnirea de vineri, 9 aprilie, au participat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, secretarii de stat Andreea Moldovan și monica Althamer, secretarul de stat Victor Opaschi, directorul Cezar Păvălașcu, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Aurel Percă, Președintele Conferinței Episcopilor Catolici din România, Părintele Ionuț Cordneanu Vicarul Administrativ al Patriarhiei Române și domnul Virgil Achihai, Președintele Uniunii Bisericilor Creștine după Evanghelie.

Aceșția au discutat despre accesul la asistență religioasă a pacienților internați cu COVID-19 și modificarea protocolului de înmormântare a persoanelor decedate infectate cu SARS-CoV-2 ținând cont de propunerile cultelor.

În urma discuțiilor s-a ajuns la un acord care precizează că, pe perioada internării, pacientul internat cu COVID-19 să poată beneficia, la cerere, de asistență religioasă potrivit specificului cultului din care face parte, cu respectarea de către personalul de cult a tuturor măsurilor sanitare care se impun.

Totodată, s-a căzut de acord în cadrul întâlnirii pe respectarea normelor și măsurilor de siguranță suplimentare propuse de Ministerul Sănătații, mai precizează instituția condusă de Vlad Voiculescu.