Potrivit comisarului european, pentru repornirea călătoriilor, totul depinde de situația epidemiologică din fiecare stat membru, iar persoanele din domeniul sănătății au anumite criterii privind ridicarea restricțiilor.

„Asta e întrebarea-cheie, știu că e pe buzele tuturor. Toată lumea ar vrea să afle un răspuns. Am miniștri de Transporturi din UE care mă întreabă când dau drumul la avioane. Nu pot să dau eu drumul la avioane. Atunci când vom începe reluarea călătoriilor, va trebui să avem o analiză foarte bună a situației epidemiologice din fiecare stat membru. Depinde de autoritățile naționale când vor lua această decizie. Depinde de situația epidemiologică. Colegii mei care se ocupă de domeniul sănătății au anumite criterii recomandate statelor membre pentru când ar putea să ridice anumite măsuri de restricție. Dacă din punct de vedere epidemiologic lucrurile merg bine, se ridică restricțiile la frontieră și putem să reluăm călătoriile”, a declarat Adina Vălean la Antena 3.

„Trebuie să călătorim cu virusul”

Totodată, Adina Vălean a atras atenția că până la descoperirea unui vaccin sau a unui tratament, vom vi nevoiți să „călătorim cu virusul” și să fim conștienți de toate riscurile pe care ni le asumăm.

„Ce pot eu să vă spun e cum se vor desfășura călătoriile. Trebuie să călătorim cu virusul pentru că atâta vreme cât nu avem un vaccin și un tratament, trebuie să ne obișnuim să trăim și să ne desfășurăm activitățile într-o oarecare siguranță, fiind conștienți că ne asumăm un risc”, a adăugat comisarul european.